Laatste update 14:19
20

‘Geldverslindend plan voor nieuw Europarlement in Brussel moet van tafel’

De Partij voor de Dieren keert zich tegen het voornemen om in Brussel een nieuw gebouw neer te zetten voor het Europees parlement.

“Dit soort geldverspilling is onacceptabel, zeker in tijden waarin sociale voorzieningen, het milieu en dierenwelzijn steeds meer onder druk staan door bezuinigingen. Het huidige gebouw van de Europese zetel in Brussel is pas 24 jaar oud. Als er al renovatie nodig is, dan mag dat zeker geen half miljard euro kosten. Alleen noodzakelijke renovaties op het gebied van veiligheid en verlaging van energiegebruik moeten dan uitgevoerd worden,” zegt Anja Hazekamp, europarlementariër voor de PvdD in een persverklaring.

De plannen voor een nieuw gebouw worden maandag besproken in een besloten vergadering van de vice-voorzitters van het Europees Parlement. Saillant genoeg vindt die vergadering in Straatsburg plaats, de zwaar omstreden tweede standplaats van het parlement. Politico onthulde de plannen maandag. Het Paul-Henri Spaak gebouw waar het europarlement nu in zetelt werd in 1993 opgeleverd en kostte een miljard euro maar zou nu aan het einde van zijn levensduur zijn. In 2012 kwam een deel van het dak in de Grote Vergaderzaal naar beneden als gevolg van scheuren in het gebouw. Ironisch is dat het complex niet meer voldoet aan de EU-richtlijnen voor gebouwen.

Er worden in de vergadering meerdere opties besproken. Het moderniseren van het bestaande gebouw zou kostbaar zijn. Aan nieuwbouw hangt een prijskaartje van bijna een half miljard euro. Het zou wel de kans bieden om eindelijk eens een EU-bgebouw neer te zetten met een architectuur waarvan Europeanen ook echt weten hoe het er uitziet.

cc-foto: Magnus Franklin

Geef een reactie

Laatste reacties (20)