14

Gele hesjes richten vernielingen aan in Brussel

De gele hesjes, de bij onder meer premier Rutte en CDA-leider Buma favoriete Europese actiegroep, hebben huisgehouden in Brussel. De activisten sloten zich aanvankelijk vreedzaam aan bij de grote Klimaatmars die in Brussel gehouden werd. Maar toen de mars het regeringscentrum naderde, de Wetstraat waar het parlement is gevestigd, veranderde hun houding, schrijft De Morgen.

In de Wetstraat scheidde de delegatie van de gele hesjes zich af van de klimaatbetogers. Daar namen enkele gemaskerde relschoppers enkele gebouwen in het vizier, waarvan al snel de ruiten sneuvelden. De betogers stonden door de actie van de “gele hesjes” een tijd vast in de Wetstraat. De oproerpolitie blokkeerde de weg en probeerde de gele hesjes af te drijven naar een zijstraat van de Wetstraat. Die actie werd op gejuich onthaald door de klimaatbetogers. De tussenkomst van de politie was succesvol en de klimaatmars kon weer verdergaan.

Het aangevallen gebouw is van de Europese Commissie en was opgesierd met affiches voor mensenrechten en gelijke behandeling. Er werden 70 gele hesjes opgepakt.

De organisatoren van de Klimaatmars, waaronder scholiere Anuna De Wever, betreuren het geweld van de gele hesjes. De Klimaatmarsen in België verlopen door de vreedzame opstelling van de deelnemers tot nu toe zonder enige wanklank. Er liepen al eerder Gele Hesjes mee zonder problemen te veroorzaken. Aan de mars namen 8000 mensen deel. Ook in andere Belgische steden vonden klimaatmarsen plaats.

Geef een reactie

Laatste reacties (14)