53

NSA: Russische geheime dienst hackte Amerikaanse verkiezingen

Russische militaire hackers hebben slechts enkele dagen voor de verkiezingsdag een aanval gepleegd op het Amerikaanse verkiezingssysteem. Deze aanval was, volgens een gelekt rapport van de NSA (National Security Agency) nog omvangrijker dan hiervoor werd vermoed. De operatie werd maandenlang gepland.

Het gelekte document vermeldt details over een Russische ‘spear-phishing email’ operatie. Dit is een vorm van email oplichting waarbij een bericht wordt verstuurd dat lijkt te komen van een bekende afzender en misbruik maakt van persoonlijke gegevens. Deze emails werden verstuurd aan speciaal geselecteerde gemeentelijke ambtenaren en medewerkers, waardoor de Russische hackers konden infiltreren in het Amerikaanse kiessysteem.

Het document geeft specifiek aan dat het niet enkel ging om hackers die toevallig uit Rusland afkomstig waren, maar dat het de Russische militaire inlichtingendienst was die de hacks uitvoerde. Dit vertelt een heel ander verhaal dan Vladimir Putin, die ontkende dat Rusland zich ooit op staatsniveau met een buitenlandse verkiezing bemoeid had, en niet van plan was om daarmee te beginnen.

Putin, die eerder in alle toonaarden ontkende dat er überhaupt sprake zou kunnen zijn van Russische inmenging, gaf donderdag toe dat er misschien een wat freelance hackers met ‘patriottistische neigingen’ betrokken zouden kunnen zijn geweest. Het Amerikaanse NSA-rapport laat echter geen enkele ruimte voor twijfel: de aanvallen werden gepleegd werden door de Russische militaire inlichtingendienst.

De NSA trekt in het document geen conclusies over de impact of het resultaat van deze cyberaanvallen. Het is dan ook onduidelijk of ze een verschil hebben uitgemaakt in de verkiezingen. Wat wel duidelijk wordt uit het rapport is dat het gaat om een Russisch mandaat voor cyberspionage dat specifiek gericht is op verkiezingen het buitenland en in de Verenigde Staten.

The Intercept: Top-secret NSA report details Russian hacking effort days before 2016 election

Geef een reactie

Laatste reacties (53)