63

‘Geliefde leider’ overleden

Kim Jong Il werd 69... Leger Zuid-Korea in paraatheid... Inspiratie voor veel filmmakers [video]

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il is op 69-jarige leeftijd overleden in Pyongyang. Dat heeft de staatstelevisie vanochtend bekendgemaakt. Hij zou zijn bezweken aan ‘fysieke uitputting’. Kim’s zoon Kim Jong-un wordt de nieuwe leider; zijn leeftijd is niet officieel bekend, maar vermoed wordt dat hij rond de 28 jaar oud is. Kim was een harde leider, maar ook een inspirator voor verschillende tv-makers.


‘Onze grote leider, kameraad Kim Jong-il is overleden op 8.30 uur in de ochtend van 17 december’, aldus de nieuwslezeres tijdens een speciaalbulletin op de staatstelevisie maandagochtend, twee dagen na het overlijden. Volgens het officiële kanaal is Kim overleden tijdens een treinreis. De nieuwslezeres, gekleed in zwart, zei dat hij op weg was om arbeiders inspiratie te bieden. Zijn laatste publieke optreden zou afgelopen donderdag zijn geweest; samen met zijn zoon bezocht hij een supermarkt en een muziekcentrum.

De ‘Geliefde Leider’, zoals hij in het streng-stalinistische land wordt aangeduid, wordt begraven op 28 december in de hoofdstad Pyongyang. Er is een rauwperiode afgekondigd die zal duren tot 29 december.

Zuid-Korea 
Het buurland Zuid-Korea heeft het leger in de hoogste staat van paraatheid gebracht. Er is nog geen officiële reactie vernomen vanuit de Verenigde Staten. President Obama is op de hoogte gesteld, aldus het Witte Huis. Er zal nauw worden overlegd met Japan en Zuid-Korea over de noodsituatie, aldus een woordvoerder. De regering van Japan is direct in spoedberaad gegaan.
Kim Jong-il erfde de macht van zijn vader Kim Il Sung, die overleed in 1994. Hij had in september vorig jaar al zijn derde en jongste zoon Kim Jong Un aangewezen als opvolger. Die kwam toen al op hoge posities terecht.

Kim was uiterst omstreden. Zijn nucleaire ambities en zijn ijzeren greep op het land hebben de hele wereld beziggehouden tijdens zijn bewind. Noord-Korea bleef onder zijn leiding een van de meest geïsoleerde landen ter wereld. 

Kim regeerde met ijzeren vuist. Hij gunde de bevolking geen vrijheid. Zijn portret hing naast het portret van zijn vader in elk Noord-Koreaanse huishouden en gebouw.

Algemeen wordt aangenomen dat Kim in 2008 een hartaanval heeft gehad. In latere foto’s en video’s van trips naar China en Rusland, vrijgegeven door de staatsmedia, oogde hij relatief gezond. Hij zou ook hebben geleden aan suikerziekte.

Trouw: Noord Koreaanse leider (69) overleden

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (63)