Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Europees Parlement: gelijk loon bij gelijk werk door heel de EU

  •  
16-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
161 keer bekeken
  •  
6032095417_b3483c3756_z
Maandag heeft het Europees Parlement met een overtuigende meerderheid voor een voorstel gestemd, waardoor werknemers die tijdelijk in een ander EU-land aan de slag gaan hetzelfde betaald zullen krijgen als hun collega’s in dat land. Er komt dus in ieder land in de Europese Unie gelijk loon bij gelijk werk, waar je ook vandaan komt.
Dit betekent ook dat werknemers die tijdelijk werken in een gastland onder dezelfde cao zullen vallen als hun collega’s, en dat transportkosten of kost en inwoning niet meer van hun loon mogen worden afgetrokken. Alleen over maatregelen tegen oneerlijke concurrentie en uitbuiting, moeten de lidstaten nog in onderhandeling.
Het voorstel waar nu voor is gestemd, is een aanpassing van een detacheringsrichtlijn uit 1996. Eigenlijk wilden veel mensen deze regeling al langer aangepast zien, maar een aantal Oost-Europese landen waren het er niet mee eens. Zij waren bang dat wanneer de lonen gelijk zouden worden getrokken, rijkere landen geen werknemers meer uit het Oostblok in zouden huren.
Agnes Jongerius, die voor Nederland namens de PvdA in het Europarlement zit, noemt het ‘een belangrijk keerpunt in de strijd om een eerlijke arbeidsmarkt’. Ze zegt dat hiermee de race to the bottom zal stoppen, waarin Europese werknemers steeds minder verdiend krijgen om met elkaar te kunnen concurreren. ‘We zullen een eind maken aan de schandalige leefomstandigheden van gedetacheerde werknemers.’
Ook Jeroen Lenaers (CDA) is blij met de nieuwe regeling. Het haalt volgens hem ‘een belangrijke bron van oneerlijke concurrentie weg’. Het FNV vindt het ook goed nieuws. ‘Voor dit succes heeft FNV zich flink ingespannen, goed nieuws voor vrachtwagenchauffeurs bouwvakkers en vele anderen!’ deelt de vakbondsorganisatie op Twitter.
cc-foto:  fdecomite
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.