Laatste update 21:18
48

Rechtsextremisten vallen linkse boekwinkel binnen, bedreigen personeel

Extreemrechtse activisten zijn gisteren op klaarlichte dag een boekwinkel in Londen binnengevallen waar ze het personeel bedreigden en dingen vernielden. Ongeveer 12 mannen drongen vlak voor sluitingstijd de winkel binnen. Sommigen van hen droegen protestborden met waar ‘British Bolshevik Cult’ op stond, Make Britain Great Again-petjes en een van hen droeg zelfs een Trump-masker. Volgens de Guardian werden de borden ook gesignaleerd bij een extreemrechtse demonstratie zaterdag, opgezet door aanhangers van de beruchte website Infowars, waar desinformatie en complottheoriën worden verspreid over bijvoorbeeld de school shooting in Sandy Hook en het niet-bestaande pedofilieschandaal Pizzagate.

De mannen vernielden installaties, beschadigden boeken en verscheurden tijdschriften. Ze waren ook zo slim om zichzelf te filmen. Een YouTube-video van hun bizarre actie werd snel offline gehaald, maar was toen al gedownload door derden:

Bookmarks staat bekend als een socialistische boekhandel die economische, historische en politieke literatuur, maar ook fictie aanbiedt. Daarnaast zijn ze de officiële boekhandel van de Trades Union Congress, een overkoepelend vakbondsorganisatie. Een medewerker verklaarde:

Boeken over islamofobie werden bespot en rondgegooid. Ze zongen over moslims en pedofilie en scholden ons uit voor verraders. Ze dreigden ook om terug te komen en ‘te laten zien wat ze konden’.

Michael Bradley van de organisatie Stand up to Racism, die namens Bookmarks een verklaring uitbrachten:

Gelukkig is er deze keer niemand gewond geraakt, maar het is een sinistere ontwikkeling die duidt op een groeiend vertrouwen bij extreemrechts, die zich blijkbaar sterk genoeg voelen om op klaarlichte dag een boekwinkel in Londen binnen te vallen. Het aanvallen van een boekwinkel onthult bovendien dat hun claims op de vrijheid van meningsuiting nogal hol zijn.

Het personeel van de winkel heeft aangifte gedaan, vooralsnog zijn er geen aanhoudingen verricht.

Cc-foto: secretlondon123

Geef een reactie

Laatste reacties (48)