147

Gematigde islamisten winnen Marokkaanse verkiezingen

Opkomst parlementsverkiezingen nog aan de lage kant met 45 procent

De Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling heeft de parlementsverkiezingen in Marokko gewonnen. De PJD haalde 107 van de 395 zetels. De coalitie van liberale en regeringsgezinde partijen haalden evenveel stemmen, maar omdat geldt dat de grootste partij het voortouw mag nemen bij de vorming van de coalitie, mag PJD de premier leveren.

De gematigde islamisten strijden tegen corruptie van de gevestigde orde. Partijsecretaris generaal Abdelilah Benkirane schatte vrijdagavond al in dat zijn partij zou winnen. Hij zal binnenkort beginnen met de onderhandelingen voor een nieuw parlement. De premier in Marokko heeft onlangs door een grondwetswijziging meer macht gekregen, maar de daadwerkelijke macht blijft in handen van de koning.

De opkomst van 45 procent is nog steeds laag, maar al iets hoger dan in 2007 toen maar 37 procent van de stemgerechtigden naar de stembus ging. PJD klaagde op de dag van de verkiezingen dat deze niet eerlijk was verlopen. Partijlid Lahcen Daoudi zei dat er stemmen gekocht zouden zijn.

We hebben met onze kan toren in alle regio’s gesproken en er zijn veel stemmen gekocht. Het ministerie van Binnenlandse Zaken regelde vervoer om stemmers als vee naar de stembureaus te brengen.

NRC: Marokkaanse gematigde islamisten winnen parlementsverkiezingen

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (147)