66

Gemeente Amsterdam gaat geweld tegen moslims registreren

Moslimdiscriminatie in hoofdstad niet langer onzichtbaar in officiële cijfers

Anti-islamitische incidenten en moslimdiscriminatie zullen binnenkort door de gemeente Amsterdam officieel worden geregistreerd. Dit initiatief van D66 en VVD werd donderdag door een ruime meerderheid van de gemeenteraad aangenomen.

De partijen zijn bezorgd over het toenemend aantal geweldsincidenten tegen moslims en islamitische instellingen. Uit een rapport van de Europese Commissie tegen Racisme en Intolerantie (ECRI) uit 2008 bleek al dat islamofobie snel stijgt in Nederland. In het rapport stelt de ECRI dat vooral de PVV regelmatig ‘racistische en xenofobische onderwerpen’ aansnijdt over moslimgemeenschappen. Ook was de conclusie dat andere politieke partijen hier nauwelijks tegen ingaan.

Sinds de verschijning van het rapport is het er niet beter op geworden. Twee op de vijf moskeeën hebben de afgelopen tien jaar te maken gehad met geweldsincidenten, variërend van varkenskoppen voor de deur en racistische graffiti op de muren, tot dreigbrieven en brandstichting. Twee op de drie docenten zei vorig jaar getuige te zijn geweest van moslimdiscriminatie in de klas.

Bij aangifte wordt niet geregistreerd dat het om islamofobie gaat, zoals wel gebeurt bij bijvoorbeeld antisemitisme of homofobie. Wanneer er bijvoorbeeld sprake is van vernielingen aan een moskee, wordt dit door de politie onder vandalisme geschaard, zo bleek uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam. 

Daar komt in Amsterdam nu dus verandering in. Dankzij het voorstel van D66 en VVD wordt moslimdiscriminatie binnenkort ook als dusdanig geregistreerd wanneer daar aangifte van gedaan wordt bij de politie of het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam (MDRA).

D66-fractievoorzitter Jan Paternotte:

Het is al erg genoeg dat er geweldsincidenten zijn, nu kan het in ieder geval ook gemeld worden zodat we er wat aan kunnen doen. De discriminatie bestrijden blijft het belangrijkste. Geen Amsterdammer zou bang moeten zijn om voor zijn of haar geloof uit te komen.

Dichtbij: Gemeente Amsterdam start registratie islamofobie
Beeld-CC: Guilhem Vellut

Geef een reactie

Laatste reacties (66)