11

Gemeente Amsterdam snijdt in eigen vlees

College-akkoord PvdA, VVD en GroenLinks: bezuinigen op eigen organisatie, kunstbeleid en uitkeringen

De Amsterdamse coalitie is rond: PvdA, VVD en GroenLinks vormen het nieuwe dagelijkse bestuur in de hoofdstad. De drie partijen zijn het daar in de nacht van maandag op dinsdag over eens geworden.

Maandag hebben onderhandelaars de laatste hand gelegd aan het programma-akkoord, zo meldt Het Parool. De inhoud wordt dinsdag gepresenteerd, een dag later maakt de nieuwe coalitie de wethouders bekend.

De afgelopen vier jaar werd het college in Amsterdam gevormd door PvdA en GroenLinks. In maart verloren deze partijen bij de gemeenteraadsverkiezingen hun meerderheid en moesten ze op zoek naar een derde partner. Na een conflict met de beoogde partner D66, werd uiteindelijk snel een coalitie met de VVD gesmeed. 

Update 11:30: Inmiddels zijn de hoofdpunten van het college-akkoord bekend. De gemeente Amsterdam bezuinigt de komende jaren flink op de eigen organisatie, zo meldt de Volkskrant. Daarmee wil zij een groot deel van de noodzakelijke besparingen realiseren. Jaarlijks wil het nieuwe college 210 miljoen euro gaan bezuinigen, onder meer met minder ambtenaren, bureaucratie en besparing op de eigen huisvesting. Dat moet uiteindelijk jaarlijks 91 miljoen euro besparen. Door de eigen ICT efficiënter te regelen willen ze nog eens 21 miljoen euro per jaar minder uitgeven.Andere bezuinigingsobjecten zijn de kunstbegroting en het aantal uitkeringen.

Geef een reactie

Laatste reacties (11)