16

Gemeente Den Haag stuurt weigerambtenaar de laan uit

Gemeente neemt stelling tegen kabinet. Weigerambtenaar splijtzwam tussen CDA en VVD

De gemeente Den Haag heeft een trouwambtenaar ontslagen die geen huwelijken tussen partners van hetzelfde geslacht wil sluiten, zo meldt het Eindhovens Dagblad. Een woordvoerder heeft donderdag een bericht daarover van het Nederlands Dagblad bevestigd.

Het gaat om Wim Pijl, oud-raadslid van de fractie ChristenUnie-SGP, aldus het Eindhovens Dagblad. Pijl zei onlangs in een interview met dagblad Trouw principiële bezwaren te hebben tegen het trouwen van homo’s en lesbiennes. Naar aanleiding van dit interview heeft de gemeente een gesprek met hem gevoerd. Toen hij niet terugkwam op zijn uitspraken, is hem duidelijk gemaakt dat hij zijn functie moet opgeven.

Den Haag neemt hiermee stelling tegen het kabinetsstandpunt dat ambtenaren die vanwege hun geloof moeite hebben met homohuwelijken dat moeten kunnen weigeren. Volgens de Volkskrant bestaat over dit standpunt ook binnen het kabinet een hoogoplopend conflict. VVD-bewindslieden hebben zich gekeerd tegen het CDA-plan om de instroom van ambtenaren met gewetensbezwaren tegen huwende homoseksuele niet wettelijk te verbieden, zo schrijft de krant.

CDA-ministers Donner (Binnenlandse Zaken) en Van Bijsterveldt (Onderwijs) moeten de Raad van State nu om advies vragen. ‘Er is nu een stand still’, aldus een ingewijde. Het kabinet koopt slechts tijd met dit advies.

Geef een reactie

Laatste reacties (16)