23

Gemeente Haarlem probeerde vrouw met Nederlands paspoort uit te zetten

Een Nederlands paspoort maakt nog geen Nederlander, aldus gemeente Haarlem ... Wethouder kocht enkeltje Mogadishu voor erkend vluchteling 

In de Volkskrant donderdag een wel heel pijnlijke reconstructie van hoe gemeente Haarlem heeft getracht een vrouw met een Nederlands paspoort uit te zetten. De gemeente kocht een enkeltje Mogadishu voor de 45-jarige dakloze vrouw van Somalische afkomst. Om te voorkomen dat ze terug zou keren en ‘alsnog een beroep kan doen op maatschappelijke voorzieningen hier’, moest ze wel het één en ander ondertekenen. Dat Nederlandse paspoort maakt van haar kennelijk niet automatisch een Nederlander, met daarbij niet alleen alle plichten, maar ook alle rechten die voor eenieder gelden.

De gemeente kocht het enkeltje voor de vrouw op nadrukkelijk verzoek van de vrouw zelf, schrijft de Volkskrant op basis van een woordvoerder van de gemeente. De vrouw wilde terugkeren naar familie, vrienden en kennissen in haar moederland. “In Nederland heeft zij geen sociaal netwerk. Ze heeft deze wens meerdere keren geuit en we hebben die zorgvuldig bekeken.”

Volgens de advocaat van de vrouw is het te gek voor woorden dat de gemeente de vrouw, die overigens psychische problemen heeft, heeft geprobeerd uit te zetten naar één van de meest gevaarlijke delen van de wereld. Naast haar Nederlandse nationaliteit én haar psychische problemen, raadt het ministerie van Buitenlandse Zaken de reis ook nog eens ten strengste af. Waarom de vrouw dan toch daarheen wilde? De Volkskrant schrijft: 

Het was volgens de advocaat ‘uit wanhoop’ dat deze vrouw heeft gezegd: ‘Als jullie me niet helpen, stuur me dan maar terug naar Somalië.’ ‘Deze vrouw is duidelijk getraumatiseerd door wat ze heeft meegemaakt. Haarlem heeft nagelaten haar geestesgesteldheid te laten beoordelen door een sociaal verpleegkundige. Het is dat ze haar paspoort door de wc had gespoeld, anders had ze misschien al in Mogadishu gezeten.’

Lees hier het hele verhaal: De Volkskrant: Haarlem trachtte vluchteling met Nederlands paspoort uit te zetten

cc-foto: Albany Associates

Geef een reactie

Laatste reacties (23)