Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gemeente informeert slecht, burgers krijgen hoge rekening eigen zorgbijdrage

  •  
24-03-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Zorg
Nederlandse gemeenten geven inwoners te weinig informatie over de hoogte van de eigen bijdrage voor de zorg. Hierdoor komen mensen in problemen wanneer zij rekeningen van duizenden euro’s ontvangen voor dagbesteding, begeleiding of huishoudelijke hulp. Dit blijkt uit een onderzoek van de Nationale Ombudsman, meldt de Volkskrant.
Het rapport ‘een onverwachte hoge rekening’ dat woensdag verschijnt doet onderzoek naar de gevolgen van de wijzigingen van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) die in 2015 gedaan werden. Daardoor namen gemeenten zorgtaken over van het Rijk, ondanks dat ze het minder financiële middelen moeten doen. Volgens ombudsman Reinier van Zuthpen zou de overheid – net als bij het persoonsgebonden budget – een te complex systeem ontworpen hebben, ‘dat de (informatie)positie van de burger ondermijnt’.
De hoogte van het eigen risico verschilt per individu en gemeente. Om die reden zouden burgers tijdens een keukentafelgesprek al ingelicht moeten worden over de persoonlijke kosten die soms kunnen oplopen tot wel 600 euro. Volgens gemeenten is die informatievoorziening niet mogelijk omdat zij geen inzicht hebben in het eigen vermogen of het salaris. Het administratiekantoor CAK is verantwoordelijk voor het rekenprogramma dat mensen voor zou moeten lichten, maar het blijkt voor velen onbegrijpelijk te zijn.
Belangenorganisaties van zieken en invaliden krijgen veel klachten binnen over de hoogte van de eigen bijdrage. Die mensen overwegen de zorg stop te zetten omdat zij het simpelweg niet kunnen betalen. Niet onbegrijpelijk, vindt Van Zutpen.
"Een verontrustende ontwikkeling. Deze mensen hebben het gevoel dat er niet naar hen wordt geluisterd en dat zij aan hun lot worden overgelaten."
Één van deze mensen is mevrouw Steenstra die in het rapport voorkomt. Zij heeft een fysieke beperking en heeft daarom vanaf 2012 individuele, gespecialiseerde begeleiding thuis, die wordt gefinancierd vanuit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (Awbz). Met de Wmo-wijziging van 2015 en slechte informatievoorziening komt zij helaas voor vervelende verrassingen te staan.
"Inmiddels viel eind juli 2015 de eerste rekening van het CAK op de deurmat. En wat bleek? Mevrouw moest vanaf juli opeens een eigen bijdrage betalen van €550 per maand! Mevrouw Steenstra schrok erg van deze rekening. Hoe had zij nu kunnen weten dat het bedrag bijna 5 keer zo hoog zou worden? Dit had niemand haar verteld, ondanks dat zij hier meerdere keren om had gevraagd. Als dit haar wel bekend was geweest, had zij de zorg direct stopgezet. Zij kan dit helemaal niet betalen. Dit vond zij niet eerlijk. Want zonder dat zij het wist of had kunnen weten, werd haar eigen bijdrage opeens fors verhoogd. De gemeente had haar dit vooraf moeten vertellen, vindt ze. Dan had zij nog een keuze gehad. Nu werd zij er geheel door overvallen en moet zij de hoge eigen bijdrage gewoon betalen. Mevrouw Steenstra vindt dat de gemeente het verschil in eigen bijdrage daarom moet compenseren. Zij diende bij de gemeente X een klacht in."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.