16

Gemeente legt Project X twitteraars dwangsom op

Project No Way: Westvoorne dreigt tieners, Arnhem afgegrendeld ... Drastische maatregelen smoren imitatiepogingen Harense rellen

De gemeente Westvoorne heeft twee 14-jarige jongens een preventieve dwangsom van 50.000 euro opgelegd. Het duo heeft begin deze week een oproep getwitterd voor een Project X-achtig treffen in de badplaats Rockanje. Onder druk van de maatregel hebben de tieners hun oproep ingetrokken.


De oproep was volgens de moeder van een van de jongens vooral stoerdoenerij in plaats van een serieuze poging, zegt ze in het AD (betaalde editie). Zo werd er geen datum vermeld.

De gemeente volgt daarmee een Duitse aanpak waarbij organisatoren van illegale feesten via sociale media tevoren al aansprakelijk worden gehouden voor mogelijke gevolgen.

In de gemeente Arnhem zijn vrijdagavond negen mensen gearresteerd in verband met een Project X oproep. De stad laat geen gras groeien over de oproepen op sociale media, meldt de Volkskrant:

Er geldt in Arnhem tot zaterdagmorgen 8 uur een noodbevel vanwege een mogelijk Project X-feest. Mensen van wie de gemeente de bedoelingen niet vertrouwt, mogen de stad niet in. Vrijdagavond zijn onder andere twee mannen aangehouden die het noodbevel negeerden. Ook is een 23-jarige Arnhemmer opgepakt voor opruiing via internet. Hij riep op om auto’s in brand te gaan steken in Arnhem. Anderen hadden geen identiteitsbewijs bij zich. Op 12 toegangswegen naar de stad reed iedereen in een politiefuik. Overal bleef het rustig, net als in de stad zelf.

Video: Controle op toegangswegen Arnhem

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (16)