Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gemeente Tilburg verkocht privé-gegevens door aan ondernemers

  •  
01-03-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Hoek_Willem_II_Straat_Heuvelstraat_Tilburg_P1170096
Voor 17.000 euro per jaar verkocht de gemeente Tilburg gegevens van inwoners die het openbare wifi-netwerk in de stad gebruikten aan commerciële partijen. Pas nadat een ambtenaar gegevensbescherming, die sinds de nieuwe privacywet verplicht is, liet weten dat het tegen de wet ingaat, stopte de gemeente Tilburg met het verstrekken van de data aan het Ondernemersfonds Binnenstad Tilburg. Dit schrijft Trouw.
Met name winkelend publiek in de binnenstad wist het open wifi-netwerk te vinden. Op die manier werden de zogenaamde ‘mac-adressen’ van mobiele telefoons opgeslagen door de gemeente, samen met locatiedata. Deze informatie mag niet zomaar worden bewaard, zegt de wet. Stefan van Aarle van het Ondernemersfonds geeft toe dat zelfs van mensen die niet inlogden, het mac-adres werd opgevangen. Ondernemers wilden zo het aantal mensen tellen, zoals dat ook elders in Nederlandse gemeenten gebeurt. Indien noodzakelijk voor de veiligheid mag een gemeente privé-informatie verzamelen, maar die mag nooit gedeeld worden met commerciële partijen.
Cc-foto: Marco Derksen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.