53

Gemeente Utrecht vernietigde stukken gepest homostel

Update: Wolfsen mag blijven van Utrechtse gemeenteraad

De Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen (PvdA) ligt zwaar onder vuur vanwege zijn handelen in de zaak van het gepeste homostel in de Utrechtse wijk Terwijde. Donderdag erkende hij dat het College van B&W verslagen heeft laten vernietigen waarin de gemeente samen met de politie en het stel over de zaak sprak. Volgens hem stonden er geen relevante feiten in die belangrijk waren voor de zaak van het homostel. Wel geeft hij toe dat de documenten niet vernietigd hadden mogen worden.

Oppositiepartijen SP, Leefbaar Utrecht en de VVD hadden vragen gesteld naar aanleiding van een artikel in het AD. Daarin stond dat Wolfsen zou erkennen dat documenten vernietigd zouden zijn. De raadsleden wilden weten of Wolfsen in strijd met de wet gehandeld heeft.

Officieel mogen documenten niet zonder toestemming van de gemeentearchivaris vernietigd worden. Hij moet constateren of er geen belang meer bij is de documenten langer te bewaren. Volgens Wolfsen dienden de stukken niet als bewijsmateriaal in een strafzaak. Om tot zijn antwoorden te komen had hij echter wat tijd nodig. Hij vroeg de oppositieleden hem vooraf wat uren extra de tijd te geven voor zijn beantwoording, schrijf het AD.

Op het Utrechtse gemeentehuis dient vanavond een raadsvergadering over de zaak van het homostel. De oppositie dreigt met een motie van wantrouwen tegen Wolfsen.

Vorige week bood Wolfsen zijn excuses aan over zijn handelen in de zaak van homostel Hans en Ton. Hij zei toen dat de zaak niet goed is aangepakt door de gemeente.

Er werd niet goed gecommuniceerd met het stel, een getuige werd veel te laat gehoord, camera’s hadden geplaatst moeten worden en het dossier dat naar het Gerechtshof is gestuurd, was onvolledig”, somde Wolfsen op in zijn brief die hij samen opstelde met de officier van justitie Terporten en politiechef Van Renswoude.

Update 22.00

Aleid Wolfsen heeft het raadsdebat overleefd. Coalitiepartijen GroenLinks en D66 dienden een motie is om herhaling van deze zaak te voorkomen. Dat houdt in dat een motie van wantrouwen onvoldoende steun krijgt, dat meldt de NOS. D66 heeft Wolfsen wel een ultimatum gesteld dat hij tot voor het eind van het jaar geen nieuwe fouten meer maakt. Mocht dit wel het geval zijn, dan trekt de partij haar steun in.

Meer op Joop over dit onderwerp: Gemeente Utrecht neemt schuld getreiterd homostel op zich

AD: Wolfsen erkent vernietiging stukken over treiterij homostel

cc-foto: Radio Nederland Wereldomroep

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (53)