6

Gemeente Volendam bezorgt drugstest thuis

Een van de grootste drugsgemeentes van Noord-Holland grijpt naar drastische - en kostbare - middelen

In de gemeente Edam-Volendam zijn woensdag drugstesten op de deurmat gevallen bij gezinnen met een kind tussen de 15 en 19 jaar oud. Met de jaarlijkse kermis voor de deur wil de lokale overheid ouders een middel in handen geven om hun kinderen te controleren op drugs. De testen moeten echter vooral preventief werken.

Het zal in de huizen hier genoeg discussies opleveren, maar we verplichten niemand ergens toe. […] De vermoedens zijn er soms richting hun kinderen, de twijfels slaan toe, maar er is tevens een hoge drempel om een test te halen. Als men ergens naar binnenloopt, heeft men wellicht het gevoel dat men aangekeken wordt als ‘gebruikt jouw kind drugs?’ Nu wordt het hen aangereikt en de kinderen weten dat-ie in het keukenkastje ligt”, vertelt wethouder Gina Kroon-Sombroek op de website van de gemeente.

De speekseltesten kunnen zes soorten drugs opsporen. Ieder gezin krijgt er een met daarbij een gemeentelijke brief. Als men vragen heeft of positief heeft getest, kan men zich wenden tot Moedige Moeders of de Brijder Stichting. Testen die niet worden gebruikt kunnen teruggestuurd worden. ‘Graag’ zelfs, want ze zijn erg kostbaar. 

Jongeren in heel Nederland grijpen naar cocaïne en andere drugs. Soms zelfs al vanaf 12 jaar. Netwerk maakte in 2007 een reportage over een groepje Volendamse moeders die daar een stokje voor wilden steken. De gemeente onderneemt nu ook extra actie omdat het drugsprobleem groot is. Helemaal met de kermis in aantocht. Ter plekke zal ook streng gecontroleerd worden en er is een ‘zero-tolerance’ beleid van kracht. Iedereen die gepakt wordt met drugs, krijgt direct een proces-verbaal.

Trouw: Gemeente Edam stuurt gezinnen drugstesten

cc-foto: Jan Willemsen

Geef een reactie

Laatste reacties (6)