27

Gemeentelijke bureaucraten pakken kinderfeest voor minima af

In de Friese gemeente Smallingerland dreigen honderden kinderen uit arme gezinnen het Sinterklaasfeest mis te lopen, omdat de gemeente het feest niet binnen tegen de regels vindt. Het Fries Congrescentrum Drachten (FCD), waar het feest al twee jaar georganiseerd wordt, krijgt dit jaar geen vergunning omdat een kinderfeest niet in het bestemmingsplan past. Dat meldt de Drachtster Courant.

De afgelopen twee jaar organiseerden vrijwilligers in het FCD een Sinterklaasfeest voor kinderen tot 12 jaar waarvan de ouders een bijstandsuitkering krijgen of ingeschreven staan bij de voedselbank. Kinderen die vanwege hun thuissituatie anders geen Sinterklaas kunnen vieren. Het FCD stond bij wijze van sponsoring de zaal gratis af en zorgde voor koffie en thee voor de ouders en limonade voor de zeshonderd aanwezige kinderen. Instellingen en bedrijven zorgden voor cadeaus voor de kinderen, de gemeente was bij de hele viering niet nodig.

Ook dit jaar wilden de vrijwilligers weer een feest organiseren in het FCD. Het Congrescentrum legde daarom formeel een aanvraag neer bij de gemeente, maar die heeft nu een streep door de plannen gezet wegens een akkefietje van een maand eerder. Toen legde de gemeente de uitbater van het FCD een dwangsom op, omdat het centrum teveel activiteiten zou toestaan. Volgens het bestemmingsplan mogen er jaarlijks maar twaalf vergunningen voor grote evenementen worden verleend.

Of, zoals een ambtenaar van de gemeente het in een mail aan het FCD verwoordde:

‘Een Sint en Piet-viering in het horecagedeelte past in mijn optiek, zonder ontheffing niet binnen de bestemming. De activiteit is niet paard-gerelateerd, niet zakelijk in de zin van een symposium of congres, het is niet besloten in de zin dat er sprake is van een duurzame relatie van de bezoekers met elkaar en de nadruk ligt niet op eten en drinken, maar op de Sint en Piet-viering. Deze activiteit is in die zin vergelijkbaar met het Kinderspeelparadijs. Een ontheffing is dus nodig.’

Een van de organisatoren van het feest, Rieke Grijpstra, begrijpt niets van de keuze van de gemeente.:

Dit feest wordt georganiseerd door vrijwilligers, zonder steun van de gemeente. Het enige wat wij vragen is het toestaan van dit feest in het congrescentrum. Er zijn meerdere locaties die ons willen helpen, maar helaas zijn die niet groot genoeg, waardoor wij veel kinderen moeten teleurstellen.

De organisatoren zijn nu druk bezig alsnog een locatie in de regio te vinden die groot genoeg is om alle kinderen een plek te geven op het feest.

cc-foto: Esther Wieringa

Geef een reactie

Laatste reacties (27)