Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gemeenten bezuinigen draconisch

  •  
11-11-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Flickr_leegzwembad300.jpg
Geldgebrek bij lokale overheden gaat burger direct raken
Gemeenten gaan het komend jaar al fors bezuinigen. Niet alleen op de eigen ambtelijke organisatie, maar ook op allerlei zaken die burgers direct raken. Dat blijkt uit een onderzoek van de NOS naar de lokale bezuinigingen, waar ruim de helft van de 430 gemeenten aan meewerkte.
Veel van de kortingen zullen burgers direct raken, zo meldt de NOS. Door gemeenten wordt bezuinigd op onderhoud van wegen en openbaar groen, subsidies voor verenigingen, zwembaden, bibliotheken of de onroerendezaakbelasting (OZB) wordt weer verhoogd of de voorzieningen voor gehandicapten en ouderen via de zogenoemde WMO worden beperkt. Ook in het eigen ambtemarenapparaat wordt flink gesneden.
Deze operatie van plaatselijke overheden staat los van de 18 miljard aan bezuinigingen die het nieuwe kabinet-Rutte in 2015 wil hebben binnengehaald. De Gemeenten moeten zelf ook bezuinigen, omdat ze door de internationale crisis minder geld hebben.
Lees meer over dit onderzoek bij de NOS: Geldgebrek gemeenten raakt burger
Foto-cc:  Aldas Kirvaitis

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.