47

Gemeenten gegijzeld door ICT-bedrijven

Twee grootste leveranciers van gemeentelijke software misbruiken marktmacht … Gemeenten ontevreden, maar blijven gebruikmaken van ICT-bedrijven

Gemeenten hebben een ICT-probleem. Niet zozeer met de systemen, maar wel met de leveranciers. Dat schrijft NRC Handelsblad op basis van een onderzoek dat de krant met Reporter Radio deed naar de gemeentelijke ICT-markt. Gemeenten klagen namelijk over de hoge prijzen die zij PinkRoccade en Centric moeten betalen, en de slechte kwaliteit van het geleverde werk. Desalniettemin is overstappen niet snel een optie, omdat dat te ingewikkeld is.

De gemeenten zijn van mening dat de ICT-bedrijven hun marktmacht gebruiken om hoge prijzen te vragen en andere bedrijven uit te sluiten. En met succes: de meeste gemeenten overwegen niet over te stappen, omdat ze bang zijn voor veel problemen. Bovendien verwachten ze geen verbetering, maar slechts extra kosten.

NRC en Reporter Radio hielden tientallen gesprekken met hoge lokale ICT-ambtenaren en experts. Daaruit, maar ook uit interne documenten van gemeente en een enquête van het bureau Overheid in Nederland, blijkt nu dat de gemeentelijke ICT-markt een disfunctionele markt is. Leveranciers plukken daar de financiële vruchten van, terwijl gemeenten door onkunde of gewenning de boel de boel laten.

De dienstverlening van de gemeente moet met zijn tijd mee en digitaliseert daardoor steeds verder. Dat leidt nu tot forse problemen. Bijvoorbeeld bij het verbinden van applicaties van verschillende leveranciers. Zonder uitwisseling van allerlei gegevens kunnen de gemeenten simpelweg hun werk niet doen. Zonder die benodigde koppelingen kunnen bovendien geen applicaties van andere leveranciers gebruikt worden, waardoor gemeenten gedwongen worden bij dezelfde leverancier te blijven, waar ze eigenlijk ontevreden over zijn.

Centric en PinkRoccade beheersen zo 90 procent van de gemeentelijke ICT. Laatstgenoemde is volgens NRC de grootst kwalijke. Vorig jaar voerde PinkRoccade eenzijdig nog een tariefsverhoging van maar liefst vijftig procent door.

cc-foto: Carst van der Meulen

Geef een reactie

Laatste reacties (47)