35

Gemeenten het schip in met bouwgrond

Economische crisis, maar vooral te grote ambities brengen gemeenten in problemen

Gemeenten hebben veel te enthousiast bouwgrond aangekocht. Nu dreigen ze er veel geld op te verliezen, schrijft Trouw maandag. De waarde van bouwgrond verdampt door de aanhoudende crisis. Maar ook de ambities van de gemeenten waren een tandje te groot, zegt Gerber van Nijendaal van de Raad voor Financiële Verhoudingen (Rfv), die het kabinet en het parlement adviseert. Bij sommige gemeenten waren ‘de ogen groter dan de maag. Wat in de planning zat aan woningbouw, was vele malen groter dan de behoefte.’

De gemeenten verwachten in totaal 3,2 miljard euro te verliezen op aangekochte grond, meldt Trouw. Tot deze conclusie komt het Vakberaad Gemeentefinanciën van de provinciale toezichthouders, die alle jaarrekeningen van 2010 onder de loep nam.

Individuele gemeenten krijgen vele tientallen miljoenen euro verlies voor hun kiezen. Maar nog steeds zijn lokale besturen te optimistisch over wat hun grond oplevert. “Ze kijken weg”, constateert Van Nijendaal: 

Met het oog op de bouw van woningen en kantoren en de aanleg van industrieterreinen hebben gemeenten flink grond aangekocht. Ze wilden ook een graantje meepikken. Het was wrang dat vooral de projectontwikkelaars er in de jaren negentig met de winst vandoor gingen. Er is ook aangekocht om speculanten voor te zijn. Gemeenten konden bovendien heel makkelijk aan geld komen en de rente was relatief laag.
Het leidde tot grote ambities. Gemeentebestuurders werden daarin gesteund door het rijksbeleid om aan de woningbehoefte in hun regio’s te voorzien. Maar telde je alles bij elkaar op, dan zag je dat wat aan nieuwbouw in de planning zat vele malen groter was dan de behoefte ooit zou zijn. Dat was al voor de crisis duidelijk. Parkstad Limburg werd bijvoorbeeld in 2003 nog door het ministerie van Vrom achter de broek gezeten, toen die regio al aan het krimpen was.

Lees meer bij Trouw: ‘Gemeenten hebben te veel dure bouwgrond gekocht’

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (35)