13

Gemeenten krap bij kas als gevolg overheveling taken Rijksoverheid

Nederlandse gemeenten hebben steeds meer moeite om financieel de eindjes aan elkaar te knopen. Dat meldt het AD woensdag op basis van onderzoek van accounts- en adviesbureau BDO. Dat deed onderzoek naar de huishoudboekjes van de gemeenten.

De oorzaak van de krappe gemeentekassen moet volgens de onderzoekers worden gezocht bij het Rijk. Dat hevelde in 2015 op tal van met name sociale terreinen taken over naar de gemeenten. Taken als maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp. Het budget dat daarmee gepaard ging is volgens veel gemeenten ontoereikend om zowel de transitie als de daadwerkelijke uitvoering in goede banen te leiden.

Het slechtst presteren de gemeenten buiten de Randstad, vooral in Zeeland. Daar zorgt een leegloop van het platteland naar de stedelijke gebieden voor financiële problemen binnen gemeenten. In andere verder gelegen gebieden zullen de komende jaren volgens de onderzoekers de financiële problemen ook toenemen als gevolg van de vergrijzing. Vooral gemeenten met 50.000 tot 250.000 inwoners hebben het financieel zwaar. De Randstad zelf doet het over de gehele linie beter dan de rest van het land, met als uitschieter Almere. Door de sterke economische groei van Flevoland scoort die provincie bovengemiddeld goed.

cc-foto: Pxhere

Geef een reactie

Laatste reacties (13)