109

Gemeenten laten mensen met schulden in de kou staan

Naar schatting 150.000 mensen kloppen tevergeefs aan

Tienduizenden Nederlanders met financiële problemen krijgen niet de hulp die ze nodig hebben. Ze kloppen tevergeefs aan bij gemeenten voor professionele schuldhulp. Die laten alleen mensen toe die aan strenge criteria voldoen, blijkt uit onderzoek van de Hogeschool Utrecht. Staatssecretaris Klijnsma noemt de situatie onverteerbaar.

Dat meldt de NOS. Terwijl ongeveer een op de zes huishoudens in Nederland financiële problemen heeft, zijn die bij ruim 800.000 mensen zo groot, dat ze er zelf niet uit kunnen komen. Volgens het onderzoek kloppen jaarlijks 150.000 van hen tevergeefs aan bij gemeentelijke schuldhulp. Onder de redenen om mensen niet te helpen vallen een huurschuld hebben, een eigen woning bezitten of midden in een echtscheiding zitten.

Hulpverleners bij onder meer jeugdzorg, verslavingszorg, ggz en reclassering geven aan dat het moeilijk is om mensen te helpen, zolang ze in de schulden zitten. Schulden veroorzaken namelijk stress en daardoor een afname van de cognitieve vermogens.

De VNG zegt zich niet te herkennen in het getal van 150.000 mensen, maar kan desgevraagd niet zeggen om hoeveel mensen het dan wel zou gaan. Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken heeft kritiek op de gemeenten en zegt dat dit niet de bedoeling van de wet is. Dat is opmerkelijk aangezien het idee van decentralisatie nu juist is dat gemeenten daar zelf over beslissen.

Geef een reactie

Laatste reacties (109)