Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gemeenten laten mensen met schulden in de kou staan

  •  
14-05-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
schuld_300.jpeg
Naar schatting 150.000 mensen kloppen tevergeefs aan
Tienduizenden Nederlanders met financiële problemen krijgen niet de hulp die ze nodig hebben. Ze kloppen tevergeefs aan bij gemeenten voor professionele schuldhulp. Die laten alleen mensen toe die aan strenge criteria voldoen, blijkt uit onderzoek van de Hogeschool Utrecht. Staatssecretaris Klijnsma noemt de situatie onverteerbaar.
Hulpverleners bij onder meer jeugdzorg, verslavingszorg, ggz en reclassering geven aan dat het moeilijk is om mensen te helpen, zolang ze in de schulden zitten. Schulden veroorzaken namelijk stress en daardoor een afname van de cognitieve vermogens.
De VNG zegt zich niet te herkennen in het getal van 150.000 mensen, maar kan desgevraagd niet zeggen om hoeveel mensen het dan wel zou gaan. Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken heeft kritiek op de gemeenten en zegt dat dit niet de bedoeling van de wet is. Dat is opmerkelijk aangezien het idee van decentralisatie nu juist is dat gemeenten daar zelf over beslissen.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.