145

‘Gemeenten maken misbruik van werklozen’

Bijstandsgerechtigden hoeven niet zomaar al het werk te doen dat hen wordt opdragen ... Rechter: Gemeenten houden geen rekening met tijd en soort werk

Met de invoering van de nieuwe bijstandswet moeten gemeenten de uitkeringsgerechtigden vragen om een tegenprestatie. Dit kan van alles zijn, van sneeuw ruimen tot het opruimen van zwerfvuil. De rechter heeft nu voor het eerst gemeenten berispt omdat ze te ver zijn gegaan. Een tegenprestatie vragen mag, maar niet zomaar ‘wat dan ook’. Dat schrijft de Volkskrant.

Orionis Walcheren, de gemeenschappelijke dienst sociale zaken van de Zeeuwse gemeenten Vlissingen, Middelburg en Veere, vroeg een bijstandsgerechtigde een contract te tekenen om een jaar lang 32 uur per week niet nader omschreven werkzaamheden te verrichten, met behoud van uitkering. De rechter oordeelt nu dat in de overeenkomst ten minste het soort werkzaamheden had moeten staan. Met 32 uur per week overschrijdt de gemeente bovendien de normen voor de tegenprestatie. Ook wordt ten onrechte geen rekening gehouden met leeftijd, opleiding en werkervaring.

Inmiddels hebben al meer dan 300 bijstandsgerechtigden uit de drie Zeeuwse gemeenten een dergelijk contract ondertekend. Een woordvoerder van Orionis:

Het voordeel van het niet vastleggen van de werkzaamheden is dat deze mensen met behoud van uitkering kunnen worden ingezet waar ze nodig zijn. Ze hebben bijvoorbeeld sneeuw geruimd, maar werken ook in het groen en ruimen zwerfvuil op. Nu de rechter heeft gesproken, moeten we bekijken of we onze werkwijze moeten aanpassen.”

FNV is blij met de uitspraak van de rechter. De vakcentrale vindt dat veel gemeenten misbruik maken van werklozen. Bijstandsgerechtigden moeten vaak zonder betaling het werk doen waar de gemeenten geen geld meer voor hebben. Adri den Bakker van de FNV:

Deze uitspraak bevestigt dat de gemeenten zich niet aan de norm houden dat de tegenprestatie beperkt moet zijn in omvang en vorm.

De Volkskrant: Gemeenten overschrijden normen tegenprestatie voor uitkering

Geef een reactie

Laatste reacties (145)