1

Gemeenten moesten 675 miljoen toeleggen op bijstand

Aantal werklozen steeg en Rijk sneed in budget

Het aantal werklozen steeg en het Rijk heeft gesneden in het budget. Daarom zagen de gemeenten zich vorig jaar gedwongen om 675 miljoen euro toe te leggen op de bijstand, meldt Trouw. Voorzitter René Paas van de organisatie van sociale diensten (Divosa) noemt 2011 vandaag tijdens een congres in Almere ‘het jaar van het megatekort op de uitkeringen’. In 2010 was het tekort nog ongeveer de helft van vorig jaar.

Trouw schrijft:

In 2011 had 96 procent van de gemeenten niet genoeg aan het bijstandsbudget dat ze van het Rijk kregen. De gemiddelde prijs per uitkering bedroeg vorig jaar 14.436 euro per jaar. Dat betekent volgens Divosa dat gemeenten per uitkering 2000 euro eigen geld moesten bijpassen.

Het aantal bijstandsuitkeringen steeg vorig jaar met 2,8 procent naar 315.680. Dat valt mee vergeleken met de verwachting van Divosa een jaar geleden. Toen vreesde de organisatie voor een toename van 8 procent, omdat gemeenten minder konden investeren in de bemiddeling naar werk.

Sociale diensten zijn in 2011 wel strenger geworden bij het verstrekken van bijstand. Vooral jongeren werd nadrukkelijker gevraagd aan de slag te gaan in beschikbare (uitzend)banen, aldus Trouw.

Trouw: Gemeenten legden 675 miljoen toe op bijstand

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reactie