42

‘Gemeenten moeten kinderarmoede aanpakken’

Kinderombudsman Marc Dullaert trekt aan de bel: help de 380.000 kinderen in Nederland die onder de armoedegrens leven

Gemeenten moeten meer doen om kinderen die in armoede opgroeien te helpen. Dat schrijft kinderombudsman Marc Dullaert in een onderzoek dat hij dinsdag aanbiedt aan staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken. Gemeenten zouden een kindpakket kunnen samenstellen, om zo de families te helpen.

Eén op de negen kinderen groeit op in armoede. Bij de bestrijding hiervan spelen gemeenten een grote rol. In totaal zouden 380.000 kinderen in Nederland onder de armoedegrens leven.

Kinderombudsman Marc Dullaert startte in februari een digitaal meldpunt. Hiermee wilde hij onderzoeken hoe kinderen armoede ervaren en hoe effectief het armoedebeleid voor hen is. Op de website konden kinderen van 8 tot 18 jaar hun verhaal vertellen. Uit ongeveer 700 reacties blijkt dat de kinderen niet iedere dag een warme maaltijd krijgen en geen nieuwe kleding.

Gemeenten krijgen op het gebied van armoedebestrijding volgens de ombudsman veel vrijheid van de overheid. Hierdoor zijn er grote verschillen tussen gemeenten.

Dullaert adviseert de gemeenten nu een kindpakket samen te stellen dat bestaat uit noodzakelijke behoeften, aangevuld met vouchers voor bijvoorbeeld winter- en zomerkleding, lessen voor een zwemdiploma of een wekelijkse sportactiviteit. De kinderombudsman ziet liever niet dat de ouders meer geld krijgen van de gemeenten, omdat dit geld dan eerder gebruikt zal worden om het huishoudboekje aan te vullen. 

Dullaert:

Het gaat om kinderen die het moeten doen met één maaltijd per dag, die in de winter op zomerschoenen naar school worden gestuurd of bij wie de elektriciteit thuis is afgesloten. Dan heb je het over hele basale levensbehoeften.

NOS: Kinderombudsman: pak armoe aan

Geef een reactie

Laatste reacties (42)