10

Gemeenten moffelen grondverliezen weg met boekhoudtrucs

Verliezen doorgeschoven naar de toekomst of rooskleuriger afgeschilderd door renteverlagingen

Gemeenten maken op grote schaal gebruik van boekhoudkundige trucs op hun verliezen op grond te verhullen. Dat blijkt uit de jaarrekeningen van gemeenten met grote belangen in grond, zo schrijft het Financieele Dagblad maandag.

Gemeenten proberen tientallen miljoenen aan verlies te verbergen door bijvoorbeeld investeringen in grond onder een andere post op de rekening te zetten. Venlo, Nijmegen en Heerenveen verschoven op deze manier hun verliezen naar de toekomst. Ook verlagen gemeenten de rentekosten die ze toerekenen aan bouwprojecten. Op die manier werden verliesgevende grondexploitaties in Almere, Eindhoven en Alkmaar op papier minder verliesgevend of zelfs winstgevend.

Volgens de gemeenten worden geen regels overtreden, maar volgens het FD zijn de boekhoudtrucs zijn soms wel degelijk strijdig met de regels. Accountants en toezichthoudende provincies gaan in de meeste gevallen echter toch akkoord. Toezichthouder AFM zegt geen prioriteit te geven aan de controle van de jaarrekening van gemeenten. 

FD: Gemeente verhult grondverliezen met dubieuze boekhoudtrucs

Foto-cc: Steigercam

Geef een reactie

Laatste reacties (10)