Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gemeenten mogen vrijwillige mantelzorg door kinderen niet afdwingen

  •  
12-01-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
258 keer bekeken
  •  
7184909973_a9dea0be1a_z
In de door Rutte zo bejubelde participatiemaatschappij zouden kinderen, naast voor het eigen gezin en werk, ook voor hun ouders moeten zorgen. Volledig vrijwillig natuurlijk, want het zijn je ouders. Wie geen tijd heeft, maakt maar tijd. Het verlenen van structurele mantelzorg kan echter een grote belasting zijn, dat erkent nu ook de hoogste bestuursrechter, de Centrale Raad van Beroep. Daarom floot de rechter de gemeente Etten-Leur terug die van een hulpbehoevende moeder het persoonsgebonden budget (pgb) stop had gezet, omdat ze haar dochter had betaald om haar huis schoon te maken.
Volgens de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zou de moeder zichzelf kunnen redden door een beroep te doen op haar dochter, die in de buurt woonde en geen werk had. De dochter stopte echter met de schoonmaak, toen ze er niet langer voor betaald kreeg.
“De gemeente mag niet van de dochter verwachten dat zij de huishoudelijke hulp onbetaald verricht”, aldus de Centrale Raad van Beroep.
Gemeenten moeten de bezuinigingen die door het Rijk zijn opgelegd uitvoeren, maar dat wordt met deze uitspraak lastig. Staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) heeft 40 procent bezuinigd op huishoudelijke hulp. Volgens de nieuwe Wmo zouden hulpbehoevenden dus meer zelf “verantwoordelijk” worden om zichzelf te redden, goedschiks of kwaadschiks. De Centrale Raad van Beroep stelde vorig jaar al dat gemeenten hoe dan ook verantwoordelijk blijven voor het schoonhouden van de huizen van hun inwoners.
cc-foto: Omnidu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.