130

Gemeenten openen jacht op biologische vaders

Vaders van niet-erkende kinderen van bijstandsmoeders opgespoord voor financiële bijdrage

Grote steden hebben de jacht geopend op de biologische vaders van niet-erkende kinderen wiens moeder in de bijstand zit. Onder meer Rotterdam en Amsterdam zetten de moeders onder druk om de namen te achterhalen om zo een financiële bijdrage van de biologische vader te kunnen innen. Dat meldt de Volkskrant.

Zwolle en Maastricht experimenteren ook met deze aanpak. Wanneer de vaders meebetalen aan het onderhoud van hun kinderen, is de gemeente immers minder geld kwijt aan uitkeringen. Een zegsman van de gemeente Rotterdam verklaart: “Maar het gaat ons er vooral om dat vaders verantwoordelijkheid nemen voor hun kind.”

In Rotterdam maakten vorig jaar 250 bijstandsmoeder alsnog de naam van de vader van hun kind bekend. De gemeente gaat volledig uit van informatie van de moeder, ook wanneer sommige mannen hun vaderschap ontkennen. De gemeente vraagt in zo’n geval de rechter toestemming om de bijstand te verhalen.

Rotterdammer Eric van Deurzen vertelt in de Volkskrant zijn verhaal. Een ex-vriendin meent dat hij de vader is van haar kind, hij claimt daarentegen dat hij de vader niet kán zijn omdat de twee al maanden uit elkaar waren in de periode dat het kind werd verwekt. Toch moet hij maandelijks 486 euro overmaken. De rechtbank in Rotterdam stelt dat het verzoek van de gemeente is ingewilligd omdat Van Deurzen geen verweer heeft gevoerd. “Of hij wel of niet de vader is, was geen onderzoeksvraag in deze zaak. De rechter baseert zich op de informatie van de gemeente.”

De Volkskrant: Steden eisen geld biologische vader voor onderhoud kind

Geef een reactie

Laatste reacties (130)