Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gemeenten te gretig met schrappen thuiszorg

  •  
15-07-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vanrijn_300_02.jpg
Nieuwe wet zo slordig opgesteld dat hulpbehoevenden slecht beschermd worden tegen bezuinigingsdrift
Een deel van de gemeenten schrapt uit bezuinigingsoverwegingen veel te radicaal in de zorg waardoor mensen thuishulp kwijt raken ondanks dat dat ze er recht op hebben. De ambtenaren kunnen zo tekeer gaan omdat de door Van Rijn (PvdA) doorgevoerde wet te slordig is opgesteld.
Ongeveer honderd gemeenten schaffen na de invoering van de nieuwe WMO de vergoeding voor schoonmaakhulp geheel of grotendeels af. Dat doen ze omdat het Rijk 40 procent minder geld uittrekt voor deze zorg. Duizenden mensen hebben bezwaar aangetekend tegen het besluit dat hun hulp wordt afgepakt. In Groningen wordt er zelfs een themazitting gehouden om de lawine aan bezwaren te verwerken. Ook staatssecretaris Van Rijn is het er niet mee eens dat de gemeenten zo hakken in de zorg. Hij schreef een brief aan de Tweede Kamer waarin hij uitlegde dat gemeenten thuishulp alleen mogen schrappen als zorgvuldig onderzoek – lees: een ‘keukentafelgesprek’ – uitwijst dat het mogelijk is. De gemeenten denken daar anders over en zeggen gewoon de wet toe te passen, meldt de Volkskrant :
RTEmagicC_90d52535ca.jpg
‘De brief is explicieter dan de wet, die op dit punt wat slordig is opgeschreven’, zegt advocaat Matthijs Vermaat, die veel tegen gemeenten procedeert over huishoudelijke hulp. (…) Vermaat denkt dat de brief van de staatssecretaris een rol gaat spelen in komende rechtszaken. Maar volgens wethouder Marian Janse (Gemeentebelangen) van Oosterhout is niet deze brief maar de wettekst leidend. ‘Die had helderheid moeten geven.’
De rechter heeft in december het eerste bezwaar van een ouder echtpaar direct gegrond verklaard.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.