25

Gemeenten: We gaan niet op illegalen jagen

Wethouders vier grote steden: Harder straffen gaat aantal illegalen niet verminderen

Actief opzoek gaan naar illegalen omdat hun illegaal zijn strafbaar is, vinden wethouders van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht symboolpolitiek. Ze zien niets in het voornemen van het kabinet om illegaliteit strafbaar te stellen.

NRC Handelsblad deed een rondvraag bij wethouders van de vier grote steden en diverse kleinere steden. Volgens hen zal de strafbaarstelling niet bijdragen aan het verminderen van het aantal illegalen in Nederland.

Volgens de bestuurders levert de maatregel geen oplossing. Zo komen asielzoekers die uitgeprocedeerd zijn en ook door hun eigen land niet meer erkent worden in een vacuüm terecht. Ze vinden het onterecht deze groep mensen in een cel te moeten opsluiten.

Ook vinden ze de wet niet vernieuwend. Als illegalen worden aangehouden, moeten ze in eerste instantie worden uitgezet. Pas als dat niet lukt, kunnen ze worden vastgezet. Die mogelijkheid bestaat nu ook al.

De PvdA die nu met de VVD in het kabinet zit, was altijd al tegen strafbaarstelling van illegaliteit. PvdA-burgemeester van Groningen, Peter Rehwinkel ziet het opsporen van illegalen meer als een taak van de politie.

Ik zie meer reden om zware criminaliteit aan te pakken, dan op jacht te gaan naar mensen die op zoek zijn naar een menswaardig bestaan.

De wethouders vrezen ook dat door de maatregel illegalen nog dieper in de illegaliteit gedrukt zullen worden. De Utrechtse wethouder Victor Everhardt (D66) ziet te problemen al aankomen.

Veel illegalen zitten klem. We zien in Utrecht mensen op straat die in psychische nood zitten, of ziektes hebben, zoals hepatitis. Ik wil dat deze mensen zich laten helpen, niet dat ze bang worden voor instanties.

NRC: Verzet stegen tegen beleid illegalen
Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (25)