57

Gemeenten willen andere vuurwerkregels

80 procent van de gemeenten: Verbod gaat te ver, maar er moet wel iets veranderen

Meer dan 80 procent van de Nederlandse gemeenten wil dat de vuurwerkregels worden aangepast. Hoewel een verbod de meesten te ver gaan, willen de gemeenten wel dat er iets verandert. Dat blijkt uit een rondvraag van de NOS onder 193 gemeenten. Slechts 19 procent van de gemeenten wil dat het bij het oude blijft.

De NOS schrijft:

De meeste steun (58 procent) is er om zwaar vuurwerk in Europees verband aan te pakken. Maar ook een voorstel voor hogere straffen voor handel in en bezit van illegaal vuurwerk krijgt ruime steun (46 procent). Een op de drie gemeenten ziet veel in het instellen van vuurwerkvrije gebieden.

Eén van de veranderingen die mogelijk zijn, is meer beleidsvrijheid. Burgemeester Aboutaleb (Rotterdam) wil dat de vier grote steden meer mogelijkheden krijgen om zelf de locaties en tijdstippen te bepalen waarop het verkopen en afsteken van consumentenvuurwerk is toegestaan.

Gemiddeld is de schade, de grote steden buiten beschouwing gelaten, 8750 euro per gemeente. In Rotterdam is echter voor 367.000 euro aan gemeentelijke eigendommen vernield.  Acht gemeenten meldden dat ze de jaarwisseling probleemloos zijn doorgekomen.

NOS: Gemeenten:andere vuurwerkregels

Geef een reactie

Laatste reacties (57)