95

Gemeenteraadsverkiezingen boeien nog niet zo

Peiling De Hond voorspelt lage opkomst en slechte score voor regeringspartijen

Er is nog weinig animo voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. Slechts 42 procent van de kiezers zou naar het stembureau gaan, blijkt zondag uit een enquête van Maurice de Hond.

Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen, in 2010, was de opkomst 54 procent. De reden voor het verschil is niet bekend, schrijft de Volkskrant op basis van de enquête van De Hond.

Wel zijn de resultaten opgesplitst naar partij. Kiezers van VVD en PvdA lijken het meest zin te hebben in de lokale verkiezingen. Ongeveer de helft van hun landelijke kiezers zal ook voor de gemeenteraad gaan stemmen. Bij PVV en 50PLUS heerst de minste animo om naar het stembureau te gaan. De PVV doet maar in een klein aantal gemeenten mee, 50PLUS werkt samen met wat lokale ouderenpartijen maar doet niet zelfstandig mee.

Verschuiving
De Hond verwacht dat de lokale uitslag zal afwijken van de landelijke. In de peilingen doen VVD en PvdA het slecht. De coalitie staat deze zondag op 35 zetels, tegen 79 in de huidige Tweede Kamer. De PVV blijft virtueel de grootste partij met 29 zetels, voor de SP (23).

De gemeenteraadsverkiezingen vinden in maart volgend jaar plaats. Enkele maanden later zijn er verkiezingen voor het Europees Parlement. De animo daarvoor is nog lager. Ongeveer een op de drie Nederlanders zegt daarvoor naar het stembureau te gaan. Dat is vergelijkbaar met de vorige Europese verkiezingen.

Volkskrant: Weinig animo voor gemeenteraadsverkiezingen

Geef een reactie

Laatste reacties (95)