15

Gemeenteraden: We hebben helemaal geen geld voor WK

Ergernis over besluitvorming: Steden hebben getekend, terwijl financiële voorwaarden niet duidelijk zijn. Rijk moet betalen

Colleges van de Burgemeesters en wethouders zijn laaiend enthousiast, maar bij de gemeenteraden groeien de twijfels over de financiële haalbaarheid van het WK-bid van Nederland. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS bij de 50 steden die aan het bid meedoen.


In het Radio 1-journaal van de NOS spreken raadsleden uit verschillende gemeenten en van verschillende politieke partijen hun twijfel uit. De Amsterdamse D66’er Jan Paternotte zegt dat zijn stad er eenvoudigweg het geld niet voor heeft. Eindhoven staat er financieel weliswaar minder slecht voor dan de hoofdstad, maar ook hier is men niet bereid de prijs te betalen. Het zou namelijk betekenen dat voor de lokale bevolking de belastingen omhoog moeten.

Binnen alle 50 gemeenteraden bestaat ook ergernis over de besluitvorming rondom het WK-bid. De steden tekenden allemaal een overeenkomst met voetbalbond FIFA, terwijl de financiële voorwaarden nog niet bekend waren.

De raden willen nu spijkerharde garanties van Den Haag. Komen die niet, dan gaat het hele feest niet door. Het ministerie van VWS laat weten dat er serieus wordt gekeken naar het vergoeden van de kosten die gemeenten moeten maken. Hoeveel het rijk voor zijn rekening zal nemen, wil het ministerie echter nog niet zeggen.

Geef een reactie

Laatste reacties (15)