Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gemeentes willen homo's op homo-ontmoetingsplekken weren

  •  
03-04-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
353 keer bekeken
  •  
7282314922_7f54f9a222_b
Ten minste tien gemeenten in Nederland proberen homo-ontmoetingsplekken tegen te gaan door hekken te plaatsen, beschutting te kappen, parkeerplaatsen te sluiten en boetes uit te delen voor naaktlopen. Het repressieve beleid is niet altijd juridisch te verantwoorden, en kan meer kwaad dan goed doen.
Homo-ontmoetingsplaatsen vervullen historisch gezien een belangrijke sociale functie. Veel van de bezoekers zijn nog niet uit de kast en kunnen zo anoniem andere homo’s ontmoeten, zonder angst voor het taboe dat nog op veel plekken leeft in de maatschappij. Voor sommigen mannen is er dus niet alleen een behoefte, maar ook een noodzaak om elkaar daar in een sociale context te ontmoeten omdat dit op andere plekken niet kan. Onder heteroseksuelen die nog nooit beschaamd zijn om hun eigen seksualiteit, is er echter soms weinig inlevingsvermogen.
Het hebben van intimiteiten in de buitenlucht is niet strafbaar, ‘schending van de eerbaarheid’ echter wel. Dit betekent dat seks in de openbare ruimte gewoon mag, zolang het niet te zien is vanaf de openbare weg. Juist die beschutting proberen de gemeentes nu aan te pakken.
Sinds 2015 zijn er steeds meer gemeenten bij wie er geen tolerantie meer is voor de vrijplaatsen. Onder andere Ede, Den Bosch, Coevorden en gemeente Cuijk hebben ontmoetingsplekken waar ze eigenlijk vanaf willen. Wanneer er sprake is van overlast zou er reden kunnen zijn om maatregelen te nemen, maar er moet wel gekeken worden op welke juridische gronden dit gebeurt. In februari oordeelde de Raad van State nog dat de gemeente Goirle niet zomaar toestemming had mogen geven voor het plaatsen van een hoog hek, en ook de gemeente Waalwijk kreeg geen gelijk in het sluiten van een gesloten parkeerplaats.
Juul van Hoof, programmaleider lhbt-beleid van kenniscentrum Movisie zegt  in de Volkskrant  dat de discussie over homo-ontmoetingsplekken er een van alle tijden is. ‘Voor veel gemeenten is het een controversieel onderwerp, omdat het expliciet over seks gaat en dan ook nog over seks tussen mannen. Moeten we dat nou faciliteren, vragen bestuurders zich af’ aldus van Hoof. Volgens Movisie kunnen gemeenten zich echter beter richten op het bestrijden van overlast door te zorgen voor meer beschutting, of door bijvoorbeeld het plaatsen van prullenbakken zodat de activiteiten minder zichtbaar zijn. Hard optreden tegen een ontmoetingsplek, zorgt er immers alleen maar voor dat een nieuwe ontstaat op een andere plek.
 

Meer over:

lhbtq, binnenland, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.