Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Generaal: van gamen word je een watje

  •  
24-03-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
Er wordt door neofoben vaak beweerd dat gamen jongeren gewelddadig maakt. Die stelling is nooit eensluidend bewezen maar inmiddels wordt duidelijk dat gamen een heel ander probleem oplevert bij jongeren die juist geleerd wordt hoe ze geweld moeten gebruiken. De bevelhebber van de Koninklijke Landmacht, luitenant-generaal Mart de Kruif, stelt dat aspirant-militairen steeds meer fysiek tekortschieten. Het afvalpercentage tijdens de opleiding voor mariniers bijvoorbeeld is meer dan vertienvoudigd van 6 procent in 1991 tot 70 procent nu. De Kruif (58), die binnenkort met pensioen gaat, zegt in een interview met de Volkskrant :
"Het is waar dat de jongeren van nu minder fit zijn, minder kracht hebben en over minder fijne motoriek beschikken dan enkele decennia geleden. Wanneer je niet buiten speelt en in bomen klimt, maar achter een computer zit, dan is in een touw klimmen een stuk lastiger. Maar dat kunnen we met onze trainingsprogramma’s redelijk goed opvangen. Wat ook meespeelt, is dat we de eisen hebben opgeschroefd. Bij de commando’s zie je nu een relatief hoger aantal hoogopgeleiden, omdat dat naast fysieke eisen ook steeds meer mentale capaciteiten vergt – intelligentie en integriteit worden belangrijker. We hebben bij de commando’s ook de uitval weer lager weten te krijgen door betere begeleiding. Vroeger was een goede instructeur iemand die veel afvallers op zijn naam had. Die tijden zijn voorbij. Mensen worden nu beter begeleid, ook bij hun voeding. Na een lange mars krijgen ze niet meer een gehaktbal, maar een bord macaroni."

Meer over:

leven, nieuws, defensie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.