Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Genetische gemanipuleerde mug ingezet tegen dengue

  •  
26-01-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
dengue_300.jpg
Milieuorganisaties vrezen voor oncontroleerbare gemuteerde muggen
Om knokkelkoorts terug te dringen zijn in Maleisië 6000 genetisch gemanipuleerde denguemuggen uitgezet. Deze mannelijke muggen moeten zorgen dat de populatie van de ziekmakende insecten drastisch inkrimpt. Wanneer de genetisch gemanipuleerde mug met een vrouwtje paart komt er geen nageslacht of de muggen leven veel korter.
Het aantal doden van knokkelkoorts, een ziekte die veroorzaakt wordt door een dengue vrouwtjesmug, is vorig jaar in Maleisië met 52 gestegen. In het land overleden 134 mensen aan de ziekte en meer dan 46.000 mensen raakten besmet.
Wanneer de denguepopulatie afneemt zal ook het aantal gevallen van knokkelkoorts minderen meent Maleisisch Instituut voor Medisch Onderzoek. De genetische manipulatie zorgt er voor dat de muggen niet langer dan vijf dagen leven.
Milieuorganisaties zijn kritisch over de uitzet van de genetisch gemanipuleerde muggen. Ze zijn bang dat daardoor nieuwe soorten muggen ontstaan waarvan de gevolgen onduidelijk zijn. Ook is niet duidelijk wat de genetisch gemanipuleerde mug met het ecosysteem zal doen.
Het Maleisische onderzoekscentrum ziet geen kwaad in het experiment. Op de Kaaimaneilanden is eerder een soortgelijke actie ondernomen. De muggenpopulatie nam daar toen met 80 procent af.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.