11

‘Genezing voor aids gevonden’

Duitse artsen claimen door experimentele beenmergtransplantatie een man te hebben genezen

Timothy Ray Brown is volgens zijn Duitse artsen genezen van aids na beenmergtransplantatie te zijn ondergaan. De man onderging de transplantatie in eerste plaats omdat hij naast de hiv-besmetting ook aan leukemie leed.

De artsen van Brown claimen nu een mogelijk middel te hebben gevonden om patiënten van aids te genezen. In het peer-reviewed medisch blad ‘Blood’ melden zij aan te kunnen tonen dat Brown dankzij de behandeling van aids genezen is.

De beenmergtransplantatie die Brown is ondergaan was afgestemd op zijn hiv-infectie. Zijn stamceldonor mist door een erfelijke afwijking CCR-5-receptoren op zijn bloedcellen, die het aidsvirus gebruikt om het lichaam binnen te dringen.

Hoewel de uitkomsten van het onderzoek hoopgevend zijn, kan beenmergtransplantatie niet grootschalig ingezet worden voor de behandeling van mensen met een hiv-besmetting omdat het te duur is: Eén behandeling kost gemiddeld 20.000 euro en wereldwijd zijn er zo’n 33 miljoen mensen met hiv geïnfecteerd. De uitkomsten kunnen wel perspectieven bieden voor toekomstig onderzoek.

De Standaard: Man genezen van aids

Huffington Post: Stem Cell Transplant Cures HIV In ‘Berlin Patient’

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (11)