15

Georganiseerde groep houdt kinderen weg bij Jeugdzorg

Zowel Jeugdzorg als de politie waren niet op de hoogte

Een groep Nederlanders is actief om kinderen illegaal te laten onderduiken om ze uit de handen van Jeugdzorg te houden. Onduidelijk is of het ook om ouders van kinderen gaat, of dat het bemiddelaars zijn. Ze hebben in elk geval negatieve ervaringen met Jeugdzorg. Dat meldt het Noordhollands Dagblad.

De kinderen worden op geheime adressen in Nederland geplaatst en desnoods zelfs in het buitenland. Omdat de groep bang is dat de kinderen worden ontdekt, worden ze telkens verplaatst naar een nieuw adres. De groep zou uit ongeveer twintig mensen bestaan die hun eigen ervaringen met Jeugdzorg zien als motivatie voor hun acties. Zo zijn er de afgelopen tijd al zes kinderen door hen opgevangen.

Een van de deelnemers vertelt aan de krant:

We zien het als een laatste redmiddel. Kinderen verdwijnen onterecht in instellingen. We moeten iets doen.

Om ervoor te zorgen dat ze niet gepakt worden, wordt er gewerkt met anonieme prepaid telefoons en wordt er middels codetaal via internet informatie uitgewisseld.

We kennen elkaar ook niet allemaal. (..) We staan voor wat we doen, maar we zijn wel ondergronds verzet en worden vervolgd door de autoriteiten.”

Verbazingwekkend is dat Jeugdzorg zelf niet op de hoogte was van een georganiseerde groep die kinderen verborgen houdt.

Er is in het verleden al veel te doen geweest rondom Jeugdzorg. Zo zouden er onterechte uithuisplaatsingen hebben plaatsgevonden, was er discussie over de wijze waarop een kind bij een van de ouders werd overgenomen en lag Jeugdzorg bij sommige zaken onder vuur wegens het niet op de hoogte zijn van een ontwrichte thuissituatie voordat deze leidden tot een familiedrama.

De politie doet inmiddels onderzoek naar het netwerk, omdat de gevolgen voor betrokkenen ernstig kunnen zijn, en het belang van het kind geschaad wordt.

NHD Actiegroep laat kinderen onderduiken om uit handen jeugdzorg te blijven

CC-Foto: Longzijun

Geef een reactie

Laatste reacties (15)