54

George Bush senior (94) overleden

De Amerikaanse oud-president George H.W. Bush is op 94-jarige leeftijd overleden, dat maakte zoon en tevens oud-president George W. Bush zaterdagochtend bekend. In een verklaring schreef hij: ‘Het bedroeft Jeb, Neil, Marvin, Doro en mij om aan te kondigen dat, na 94 opmerkelijke jaren, onze geliefde vader is overleden.’

Bush sr. was van 1989 tot 1993 president van de Verenigde Staten nadat hij Ronald Reagan opvolgde, onder wie hij twee termijnen vice-president was. Een beroemde uitspraak van Bush was ‘read my lips, no new taxes’. Een verkiezingsbelofte die hij al snel noodgedwongen moest breken omdat de Amerikaanse economie in zwaar weer kwam.

Tijdens het presidentschap van George H.W. Bush viel de Sovjet-Unie uit elkaar wat de facto het einde van de Koude Oorlog inluidde. In 1991 viel Amerika in opdracht van Bush Irak binnen, nadat de Iraakse dictator Saddam Hoessein Koeweit had bezet. Tijdens die Eerste Golfoorlog besloot Bush de verzwakte Saddam niet af te zetten en liet de Amerikaanse troepen niet doorstoten naar Bagdad. Bush deed dat uit vrees dat het land in chaos zou vervallen en om de regio niet verder te destabiliseren. Zijn zoon George W. Bush had daar in 2003 geen boodschap aan.

In 1992 stelde Bush zich verkiesbaar voor een tweede termijn. Mede door de economische malaise en de in 1992 uitgebroken rellen in Los Angeles nadat politieagenten de ongewapende zwarte man Rodney King ernstig mishandelden en werden vrijgesproken, zag Bush het presidentschap met overweldigende meerderheid naar Bill Clinton gaan.

Bush sr. had al langere tijd gezondheidsklachten. Eerder dit jaar werd hij al in het ziekenhuis opgenomen vanwege een lage bloeddruk en oververmoeidheid. In april overleed zijn vrouw Barbara op 92-jarige leeftijd, een dag later werd Bush opnieuw in het ziekenhuis opgenomen, dit keer met een bloedinfectie.

De huidige president Trump heeft in een verklaring over het overlijden van Bush geschreven dat Bush ‘generaties Amerikanen heeft geïnspireerd zich in te zetten voor de goede zaak’. Bush sr., een Republikein, moest niets van Trump weten en heeft bij de verkiezingen op Democraat Hillary Clinton gestemd.

cc-foto: Wikipedia

Geef een reactie

Laatste reacties (54)