56

George Zimmerman vrijgesproken van moord Trayvon Martin

Update: Obama roept op tot kalmte ... Vrijspraak moord Trayvon Martin op basis controversiële wet Florida USA ... Woede en protest breekt uit

Het was een van de meest geruchtmakende rechtszaken in de VS sinds lange tijd. De zaak rond de dood van de zwarte tiener Trayvon Martin, die werd neergeschoten door George Zimmerman toen hij ’s avonds wat frisdrank en Skittles had gekocht bij de avondwinkel. Trayvon Martin werd gevolgd door Zimmerman, die zijn avondronde deed als buurtwacht. Zimmerman zocht de confrontatie op, er volgde een handgemeen (waarvan de precieze toedracht nooit duidelijk is geworden) en Martin werd doodgeschoten. Zimmerman werd aangeklaagd voor moord en doodslag, maar als gevolg van een controversiële wet in Florida, zaterdagavond laat vrijgesproken.


De ‘Stand-your-ground‘ wet in Florida houdt in dat een burger die zich bedreigd voelt, geweld mag gebruiken tegen de vermeende bedreiger, ook al behoort vluchten tot de mogelijkheden. George Zimmerman had deze wet nauwkeurig bestudeerd, voorafgaand aan het incident.

In de Verenigde Staten was veel ophef over de wet en het Zimmermanproces. Er werd schande gesproken van het feit dat een zwarte jongen min of meer verantwoordelijk werd gehouden voor zijn eigen dood, omdat hij een capuchontrui droeg.

Gevreesd wordt dat de vrijspraak van Zimmerman een gevaarlijk precedent schept, waarbij de angst voor minderheden als vrijbrief voor moord en/of doodslag kan worden ingezet. In dezelfde staat werd vorig jaar nog een zwarte vrouw tot 20 jaar cel veroordeeld, nadat zij een waarschuwingsschot afvuurde om haar geweldaddige echtgenoot van zich af te houden.

Op de bewuste avond had Zimmerman de politie gebeld nadat hij Martin spotte en tegen hun nadrukkelijk advies de achtervolging ingezet. Ondanks dit telefoontje en het feit dat een bewapende Zimmerman de achtervolging op de onschuldige en ongewapende Martin inzette, was onvoldoende schuld bewezen voor moord met voorbedachte rade, of doodslag, volgens de huidige wetgeving in Florida.

Update 21.30 uur:
In meerdere steden gingen honderden mensen de straat op, om te protesteren tegen de uitspraak. Voor vanavond staan wederom protesten gepland. Obama heeft in een verklaring opgeroepen tot kalmte en reflectie.

cc-foto: Zennie Abraham

Geef een reactie

Laatste reacties (56)