142

Gepensioneerden kunnen fluiten naar hun centen

DNB waarschuwt: In 2013 gaan 40% van de pensioenen omlaag… Pensioenfondsen moeten korten vanwege lage dekkingsgraad

125 pensioenfondsen liggen zo achter op hun herstelplan, dat ze extra maatregelen moeten nemen. Dat heeft de Nederlandsche Bank (DNB), de toezichthouder van de pensioenfondsen, bekend gemaakt. De fondsen moeten voor 31 december 2013 een dekkingsgraad van 105 procent hebben. Sommige fondsen halen dit volgens DNB alleen nog door de pensioenen te verlagen.

Update 14.10

Werkgeversvoorzitter Wientjes is van mening dat de Nederlandsche Bank paniek zaait. Hij zegt in een reactie dat de pensioenfondsen nog tijd genoeg hebben om de gaten te repareren. Er zijn al maatregelen genomen om de pensioenen op peil te houden, zoals de afspraak om langer door te werken, en in een jaar kan nog erg veel gebeuren, aldus Wientjes. Dat schrijft NOS

Tweede Kamerlid Paul Ulenbelt (SP) is kritisch over de uitlatingen van DNB:

DNB kondigt verlaging van pensioenen aan, maar dat is niet de taak van een toezichthouder. DNB brengt pensioenfondsen door de lage rente juist in de problemen. Knot preekt korten van pensioenen en bedelt bij de burger voor geld voor banken. Toonbeeld van een bankier die mensen verafschuwen.

Update 6.1 08.00

De fondsen zullen de pensioenen gemiddeld met zo’n 2,5 procent verlagen. Volgens de Volkskrant zijn er echter ook fondsen die de uitkeringen en opgebouwde rechten met 10 tot 20 procent moeten korten.

Joanne Kellerman, DNB-directeur, verklaart:

Misschien kan een aantal fondsen een korting nog voorkomen door de premie verder te verhogen. Sommige fondsen hebben een rijke sponsor, die misschien bereid is bij te storten. Maar de fondsen hebben de laatste jaren al aan heel veel knoppen gedraaid. Voor een deel zijn de mogelijkheden uitgeput en is afstempelen dus onvermijdelijk. Degenen die zo’n grote verlaging te wachten staat, moeten tijd krijgen om zich daarop voor te bereiden. Daarom hebben we besloten nu al te waarschuwen.

In totaal zal zo’n veertig procent van de pensioengerechtigden getroffen worden door de korting. Om ervoor te zorgen dat de klap niet al te hard aankomt, mogen de pensioenfondsen de korting in april beperken tot 7 procent. Het overige kortingsdeel wordt dat per 1 januari 2014 opgelegd.

Dit jaar zullen 125 pensioenfondsen aankondigen dat ze de pensioenen moeten verlagen. De meldt NOS. Volgens directeur van de Nedelandsche Bank, Klaas Knot, moeten de fondsen extra maatregelen nemen omdat ze te weinig vermogen hebben. De kortingen zullen tussen de 1 en 7 procent zijn.

DNB mag niet bekend maken welke fondsen in de gevarenzone zitten. Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat van de honderd grootste pensioenfondsen 32 in grote problemen zitten door een dekkingsgraad van 93 of lager te hebben. De grote metaal- en elektrotechniekfondsen PME en PMT hebben hun gepensioneerden al voorbereid op de kortingen.

NOS: Korting op pensioen bij 125 fondsen

Geef een reactie

Laatste reacties (142)