Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Geradicaliseerde westerse moslims zijn vaak aanstellers'

  •  
09-01-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
157 keer bekeken
  •  
tofik300_01.jpg
Vier Nederlandse moslims in gesprek met Eva Jinek na de aanslag op Charlie Hebdo
‘Waar komt de woede van de daders vandaan?’, is het onderwerp van gesprek bij Jinek. Hierover gingen Tofik Dibi, Ahmed Marcouch, Esmaa Alariachi en Brahim Bourzik in gesprek. “Ik begrijp dat je als moslim in Nederland discriminatie kunt ervaren, maar als je in zo’n fijn land het gevoel hebt naar Syrië te moeten gaan omdat je daar dan echt iemand kan zijn, dan lijdt je aan aanstelleritis”, aldus voormalige Tweede Kamerlid Dibi.
Het gesprek begint op 43.00 min.
Dibi’s ervaring is dat het om tegenstrijdige mensen gaat: aan de ene kant hebben ze kritiek op ‘het Westen’ en aan de andere kant “eten ze Oreo-cookies en dragen ze Nikes”. Ook Esmaa Alariachi (Meiden van Halal) zegt dat te herkennen in verhalen die ze in haar omgeving gehoord heeft over geradicaliseerde jongeren. Het zouden ook vaak ‘mislukte figuren’ zijn, die een uitkering hebben of hun studie niet hebben afgerond en volgens Dibi het gevoel hebben “dat als ze op een paard gaan zitten en een kalasjnikov op hun rug hangen” weer iemand zijn.
Wel benadrukt Ahmed Marcouch (PvdA) dat het hier niet alleen om gefrustreerde pubers gaat, maar dat fundamentalistische groeperingen zoals IS zware bewegingen zijn die worden gesteund met heel veel geld en intellectuelen.
Brahim Bourzik, oprichter van de Moslimkrant, vindt dat er een ideologisch gesprek op gang moet komen tussen moslims onderling dat vragen beantwoordt over wat er gebeurd is en waarom. Maar hij wijst er ook op dat de wereld dusdanig klein en verbonden is, dat dit niet een debat is dat je uitsluitend binnen de moslimgemeenschap kunt voeren.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.