Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gerechtelijke stukken zaak Dutroux gevonden bij bisdom Mechelen

  •  
06-07-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
123 keer bekeken
  •  
collega_s_150.jpeg
UPDATE: Brits blad stuurde Dutroux-dossier naar kardinaal. Belgische media meldden dinsdag bizarre vondst. Kardinaal Danneels door de recherche gehoord
Het Brussels gerecht heeft bij de huiszoekingen in het aartsbisschoppelijk paleis van Mechelen documenten gevonden uit de pedofilie- en kindermoordzaak rond Marc Dutroux. Dat melden Belgische media dinsdag. UPDATE: Brits blad stuurde documenten naar het bisdom.
Het gaat onder meer om foto’s van de opgravingen en de kinderlijkjes van Julie en Mélissa, evenals documenten over pedofilie die énkel bedoeld waren voor het gerecht. Dat schrijft de Belgische krant De Morgen. De vertrouwelijke, gerechtelijke stukken werden de voorbije dagen teruggevonden tussen de vele documenten die op 24 juni in beslag werden genomen in het Mechelse aartsbisschoppelijk paleis. Het gaat om verslagen tussen magistraten, die alleen bedoeld waren voor het gerecht, zeker niét voor de Kerk. 
Het gerecht wil ook duidelijkheid rond de briefwisseling die het vond over geheime en verbrande dossiers over pedofilie in de Kerk.
Eric de Beukelaer, woordvoerder van de bisschoppen, is verbaasd over de berichten in de Belgische media. “We weten niks over die dossiers. We vragen ons af vanwaar die informatie komt”, aldus de Beukelaer. Hij zegt dat tijdens de verhoren die volgden op de huiszoekingen niemand het heeft gehad over de documenten. “Ik ben zelf verhoord en men heeft me helemaal niet ondervraagd over die documenten.” De woordvoerder roept op tot “voorzichtigheid”.  Hans Geybels, de woordvoerder van kardinaal Godfried Danneels, heeft intussen bevestigd dat de kardinaal wel degelijk dinsdagochtend ondervraagd wordt door de federale gerechtelijke politie van Brussel.
UPDATE Kardinaal Danneels kreeg de documenten uit de zaak Dutroux  in 2004 toegestuurd door de makers van het Brits satirisch blad ‘The Sprout’. Tijdens het assisenproces tegen Dutroux, begin 2004, vonden drie dvd’s met daarop het integrale strafdossier tegen Dutroux hun weg naar Belgische rechtbankjournalisten. In april van dat jaar kreeg ook ‘The Sprout’ kopieën in handen. Dat schrijft De Morgen  woensdag  Het blad publiceerde de autopsiefoto’s als ‘bewijs’ bij een verzonnen verhaal als zouden Julie en Mélissa zijn gestorven tijdens de opnames van een snuffmovie die zou zijn bijgewoond door twaalf Belgische notabelen, Molenbeekse burgemeester Philippe Moureaux en kardinaal Godfried Danneels. De oplage van’The Sprout’ werd al na vijf uur door justitie in beslag genomen.  De makers van het blad stuurden foto’s naar het Vaticaan in de hoop daar een reactie uit te lokken. Vanuit het Vaticaan werd het materiaal doorgestuurd naar het aartsbisdom in Mechelen, waar de stukken blijkbaar in de archieven verdwenen, tot ze door de Brusselse GDA werden ontdekt.
Lees hier meer Foto: Kardinaal Godfried Danneels

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.