25

Gerechtshof doet aangifte tegen het ministerie van Financiën

Ministerie zou ambtenaren dwingen te zwijgen ... President gerechtshof: 'Ook staatssecretaris of minister kunnen achter tralies bij eventuele veroordeling'

Het is een unieke gebeurtenis: een gerechtshof dat aangifte doet tegen een ministerie. Toch gebeurt het nu volgens een brief die in handen is het programma Nieuwsuur. Volgens de brief werden er twee ambtenaren die als getuigen optraden gedurende een fiscus-zaak, door het ministerie van Financiën mogelijk gedwongen te zwijgen.

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden behandelt een zaak over gedupeerden wiens Luxemburgse banktegoeden via een tipgever bij de Nederlandse Belastingdienst terechtkwamen. De gedupeerden en het gerechtshof willen weten wie de tipgever was maar door de zwijgende getuigen schiet de zaak niet op. De Belastingdienst vindt het zwijgen belangrijk omdat anders niemand anders nog de Belastingdienst zou durven te tippen over mogelijk onrechtmatig fiscaal handelen.

De landsadvocaat vertelde namens de Belastingdienst aan Nieuwsuur:

Er spelen hier andere belangen en er heeft op hoge niveaus afstemming plaatsgevonden.

Het gerechtshof bepaalde eerder al dat de naam van de tipgever moet worden vrijgegeven, en zouden minister Dijsselbloem en staatssecretaris Wiebes geen druk uitoefenen om te zwijgen. 

Bij Nieuwsuur zei de President van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden vrijdag dat het theoretisch bekeken mogelijk is dat bij een veroordeling van de staatssecretaris of minister deze ook daadwerkelijk achter de tralies verdwijnt. 

Zie ook de aangiftebrief van het gerechtshof

Nieuwsuur: Gerechtshof eist vervolging ministerie van Financiën

Cc-foto: Mystic Mabel

Geef een reactie

Laatste reacties (25)