Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gerechtshof: Nederland aansprakelijk voor Srebrenica-doden

  •  
05-07-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
163 keer bekeken
  •  
srebrenica2_300.jpg
Dutchbatters droegen moslims over aan Mladic terwijl ze consequenties kenden
In een baanbrekend vonnis heeft het gerechtshof in Den Haag bepaald dat Nederland aansprakelijk is voor de dood van drie moslims bij de massamoord in Srebrenica. De zaak was aangespannen door onder meer een tolk die in dienst was bij Dutchbat. Ondanks zijn smeekbeden leverden de Nederlandse soldaten in 1995 zijn familieleden uit aan de troepen van Mladic.
De Volkskrant schrijft:
Volgens het hof had Dutchbat moeten voorzien dat de militairen van Mladic de mannen zouden vermoorden. Ze behoorden tot de laatsten van 5000 vluchtelingen die hun toevlucht tot de compound van de Nederlanders hadden gezocht. Dutchbat was er getuige van geweest dat moslims die in handen van de Bosnische Serviërs waren gevallen, waren mishandeld en gedood, aldus het hof.
Tot nu werden Nederlandse militairen steeds vrijgepleit van schuld. Defensie is verrast door de uitspraak en beraadt zich op stappen. Het gaat overigens om een zogeheten tussenvonnis, het definitieve vonnis laat nog op zich wachten.
Video: Nova doet verslag van het begin van de rechtszaak, 12 mei 2005

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.