7

Gerecyclede telefoons beschermen regenwoud

Illegale houtkap en stroperij sneller opgespoord door geluidssignalen

Stropers en illegale kappers zijn nu nog sneller betrapt door een uitvinding van een slimme jonge ingenieur. Topher White van Rainforest Connection maakte van gerecyclede smartphones detectie apparaten die onnatuurlijke geluiden uit de rimboe opvangen en direct de lokale inspecteurs alarmeren. Zo kunnen illegale kappers en stropers sneller gepakt worden.


White voerde de oude natuurwetten terug naar het regenwoud dat wereldwijd bedreigd wordt door illegale kap en stroperij. Geluid reist sneller dan beeld en dat was het probleem met de oude manier van inspecteren. Satellieten en vliegtuigjes proberen zo regelmatig mogelijk beelden van de kwetsbare gebieden te schieten, maar die komen vaak pas dagen of weken later aan bij de inspecteurs.

White hangt de apparaten hoog in de boom waardoor ze niet opvallen, maar wel zo snel mogelijk hun werk kunnen doen. Wanneer het apparaat het geluid van bijvoorbeeld een schot opvangt, kunnen de lokale inspecteurs direct op een digitale kaart zien waar het schot vandaan komt. De apparaten vangen geluid op uit een straal van 300 meter en worden via zonnepanelen van energie voorzien.

Het benodigde bedrag dat Rainforest Connection nodig had om hun uitvinding te testen werd via crowdfunding bij elkaar gesprokkeld. Met de inzameling van 100.000 dollar kon zo in de zomer van 2013 een proef gedaan worden op het Indonesische eiland Sumatra. Milieuactivist Neil Young is lyrisch over de uitvinding van White. “Als het regenwoud wordt bedreigd, kan het ook spreken…en jij kan het horen.”

Geef een reactie

Laatste reacties (7)