14

Geroofde werken Kunsthal vermoedelijk verbrand

Verfresten gevond in as ... Moeder: 'Ik verbrandde meesterwerken om gearresteerde zoon te ontlasten'

De zeven kunstwerken die vorig jaar oktober uit de Rotterdamse Kunsthal werden gestolen zijn hoogstwaarschijnlijk verbrand. De Roemeense justitie heeft verf en spijkerresten aangetroffen in as bij het huis van een van de verdachten. De werken, van onder meer Picasso en Matisse, vertegenwoordigen een waarde van naar schatting 18 miljoen euro.


De NOS meldt:

Dat er verf en oude spijkers zijn gevonden in de as, blijkt uit het dossier van het Roemeense onderzoeksteam in de zaak, dat is uitgelekt. De verf en de ijzeren nagels wordt nu in een laboratorium onderzocht. De Nederlandse justitie zegt dat er nog geen duidelijkheid is over het lot van de zeven schilderijen die in oktober vorig jaar werden gestolen. Het OM heeft van het onderzoeksteam in Roemenië vandaag te horen gekregen dat het onderzoek nog niet is afgerond.

De Kunsthal blijft nog hoop houden maar wijst er volgens RTL Nieuws in een reactie op dat het mogelijke verbranden nog eens “de zinloosheid van dit soort daden onderstreept”. Hier een overzicht van de werken

NRC Handelsblad citeert de moeder van een van de verdachten die tegenover de politie verklaarde:

Zonder het iemand te vertellen heb ik vier dagen na de huiszoeking in februari besloten om de werken te verbranden. Ik maakte de verwarmingskachel in mijn badkamer schoon, ben naar de begraafplaats gegaan om de schilderijen op te graven en heb ze daarna in de kachel gestopt. (…) De doeken verbrandden vrij snel en ik heb gewacht tot ze helemaal waren opgebrand. De volgende dag heb ik de kachel gereinigd en de asresten in de tuin gestort.

Later realiseerde ze zich dat ze een stommiteit had begaan omdat intacte teruggave tot strafvermindering had kunnen leiden, aldus haar verklaring. De moeder is inmiddels met vijf andere verdachten in Roemenië aangeklaagd. De Washington Post meldt dat de Roemeense justitie de verklaring van de moeder niet noodzakelijkerwijs gelooft. Onderzoek dat moet uitwijzen of de in de as aangetroffen verfresten inderdaad van de kunstwerken zijn, kan nog maanden duren.

NRC Handelsblad: Gestolen werken Kunsthal zijn vrijwel zeker vernietigd

Geef een reactie

Laatste reacties (14)