33

Geschiedeniscanon is toe aan een update

De geschiedeniscanon is nodig toe aan een update, vindt een meerderheid in de Tweede Kamer. Een onafhankelijke commissie moet zich daarover gaan buigen. Een belangrijke verandering zou moeten worden dat de Nederlandse geschiedenisboeken diverser moeten worden. Minister Van Engelshoven van Onderwijs kreeg hierop stevige kritiek van CDA-voorman Haersma Buma, die liet weten dat de politiek zich niet moet bemoeien met de geschiedenis. Alexander Pechtold, partijgenoot van Van Engelshoven, reageerde op Facebook als volgt:

‘Gisteren las ik dat Buma het geschiedsvervalsing zou vinden als wij meer vrouwen opnemen in de Canon van Nederland. D66 deelt met CDA waardering voor onze nationale geschiedenis. Maar die bestaat uit meer dan alleen het Wilhelmus. Onze blik op de geschiedenis is constant in beweging. Daarom ben ik ook verklaard voorstander van een zo breed mogelijk begrip van ons verleden en van blijvende, gezonde reflectie. Feit is dat vrouwen een sleutelrol spelen in onze geschiedenis. Toch lijkt het alsof de canon wat betreft vrouwen is gestopt de bij de A van het alfabet: Aletta Jacobs, Annie M.G. Schmidt en Anne Frank.’

De laatste aanpassingen aan de geschiedeniscanon dateren van twaalf jaar geleden. Sindsdien is een maatschappelijke discussie op gang gekomen over het koloniaal verleden van Nederland. Dat geschiedenis bij uitstek politiek is, blijkt dan ook uit het feit dat de PVV begin 2017 een wetsvoorstel deed om bij wet de kleur van Zwarte Piet vast te leggen. Dit ging niet door vanwege te weinig steun in de Kamer. Het Wilhelmus laten zingen in schoolklassen, een wens van het CDA en CU, gaat wél doorgang vinden.

Minister Slob (CU) pleit bovendien voor beter burgerschapsonderwijs, waarbij aandacht voor Nederlandse tradities, waarden en normen voorop moeten staan. Via internet kunnen mensen meepraten over de inhoud. Daarna kan een nieuw wetsvoorstel verwacht worden, aldus slob.

Bronnen: Het Parool, RTL Nieuws

Cc-foto: Royal Institute

Geef een reactie

Laatste reacties (33)