7

Geschokt? Dan even niet naar bed

Onderzoek toont aan dat wakker blijven na een traumatische ervaring helpt met het verwerken ervan

Direct gaan slapen na een traumatische ervaring lijkt een goed idee. Je kunt even tot rust komen en niet denken aan wat ervoor is gebeurd. Uit een recent onderzoek van onderzoekers aan de Universiteit van Massachusetts Amherst blijkt echter het tegenovergestelde: wakker blijven zorgt ervoor dat je de traumatische ervaring kunt verwerken, terwijl slapen de negatieve reactie juist ‘beschermd’.

hello, i am buried inside my blue down comforter
Zij die na de traumatische ervaring zijn gaan slapen, zullen bovendien bij het hebben van een flashback of het weerzien van een foto van het moment een even verontrustend gevoel hebben als bij het daadwerkelijke moment.

De onderzoekers schrijven:

We concludeerden dat wanneer je iets storends ziet, bijvoorbeeld een ongeluk, waarna je een flashback hebt, of je wordt later gevraagd naar een foto te kijken van dezelfde scène, je emotionele reactie sterk verminderd is als je wakker bleef na de oorspronkelijke gebeurtenis dan wanneer je bent gaan slapen. Het is interessant op te merken dat het gebruikelijk is om slaaptekort te hebben na het getuigen van traumatische scène. Het is bijna alsof je hersenen niet willen slapen.”

Het onderzoek is gehouden onder 68 vrouwen en 38 mannen in de leeftijd tussen 18 en 30 jaar.

cc-foto: Jamelah E.

Geef een reactie

Laatste reacties (7)