86

Gesneuveld: Bijstandswet, dierenpolitie en boerkaverbod

CDA trekt gedoogmasker af. Dierenpolitie kan weg. Ook zaken als het boerkaverbod en verbod op illegaliteit hebben voor het CDA geen prioriteit meer

Afschaffing dubbele nationaliteit, dierenpolitie; het CDA stemde er mee in toen ze nog rekening moesten houden met gedoger Wilders, maar nu ze hun eigen koers mogen bepalen, worden deze plannen geschrapt. Ook is er nu een meerderheid tegen de nieuwe bijstandswet ‘Werken naar vermogen’ van De Krom. Dat betekent dat dit wetsvoorstel niet meer in stemming wordt gebracht in de Tweede Kamer.

Het CDA voelt zich niet langer meer verplicht agenten tot zogenoemde ‘animal cops’ op te leiden. Deze afspraak maakten zij met gedoogpartner PVV en werd in het regeer- en gedoogakkoord opgenomen. Nu het kabinet demissionair is, heeft de afspraak geen prioriteit meer voor het CDA, 

Agenten kunnen zich vanaf nu weer richten op gewone politietaken. 

“Nu de PVV zelf de steun aan het kabinet heeft ingetrokken, gelden de afspraken in principe niet meer”, zegt CDA-fractievoorzitter Van Haersma Buma. 

Ook zaken als het boerkaverbod en het verbod op illegaliteit hoeven wat betreft het CDA geen stand meer te houden. Het CDA steunde destijds voorstellen van de PVV, maar waren het er niet echt mee eens. Nu de coalitie uit elkaar is gevallen vindt het CDA dat ze deze standpunten niet meer hoeft te steunen. 

CDA-kamerlid Mirjam Sterk zegt over de dubbele nationaliteit: ‘dat is altijd een PVV-ding geweest waar wij moeite mee hadden.’ Ook expats zouden door de nieuwe wet hun Nederlandse paspoort moeten inleveren.

Tegelijkertijd neemt de PVV ook afstand van gemaakte afspraken. Zo wil Wilders niet meer meewerken aan het onder water zetten van de Hedwigepolder en de aanbestedingen in het openbaar vervoer. 

De PvdA heeft al een motie ingediend voor het afschaffen van de dierenpolitie. De gewone politietaken zouden iets moeten worden uitgebreid. Een aparte ‘caviapolitie’ is dan niet nodig. Na het klappen van het Catshuis-overleg wordt deze motie aan een meerderheid geholpen door VVD en CDA.

PVV-Kamerlid Dion Graus is boos over het mogelijk verdwijnen van de dierenpolitie. ‘Ze gaan partijpolitiek bedrijven over de rug van dieren.’

Elsevier: CDA nu tegen uitvoering PVV-plannen uit gedoogakkoord

cc-foto: Bas van Uynen

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (86)